Pentru asigurarea unui grad ridicat al protecției consumatorilor, având în vedere faptul că în perioada Sărbătorilor de iarnă, crește consumul de alimente, în perioada 27.11.2024 – 30.12.2024, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor va derula în domeniul siguranței alimentare pentru prevenirea și combaterea practicilor frauduloase de comercializare a alimentelor potențial dăunătoare consumatorilor, respectiv prevenirea apariției episoadelor de toxiinfecție alimentară la om, dar și în domeniul sănătății animale prin acțiunile concertate de prevenire a apariției și răspândirii focarelor de Pestă Porcină Africană la nivelul județului, un plan de măsuri preventive, menit a asigura pentru toți cetățenii județului sărbători de iarnă liniștite.
Planul de măsuri cuprinde acţiuni de verificare a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități în legătură cu:
- comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade, acțiuni prin care vor fi vizate unităţi din toate municipiile și orașele județului – Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar și din celelalte localităţi. Vor fi verificați operatorii alimentari care desfăşoară activităţi de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie – patiserie etc.), de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării) sau a altor produse alimentare specifice acestei perioade (peşte, ouă, produse din lapte, produse patiserie cofetărie, fructe, legume etc) la nivelul magazinelor, depozitelor alimentare, supermarket-uri, piețe agroalimentare etc.), precum și a unităților de alimentație publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri, unități de catering etc.) care desfășoară activități de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă, take-away, drive-in, sau intenționează să livreze aceste preparate la diferite mese festive, cu ocazia sărbătorilor de iarnă;
- mișcarea și comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploatațiile de porcine către abatoare autorizate, sau la nivelul exploatațiilor nonprofesionale în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial, și a circulației cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc provenite de la porci sacrificați în gospodărille populației.
În cadrul acestor activități de control, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor va efectua, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor care transportă porcine vii și carne sau alte alimente specifice sezonului, cât și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană.
În acest context reamintim cetățenilor din cadrul județului principalele recomandări, pentru a sărbători cu liniște și sănătate sfintele sărbători:
- este interzisă comercializarea porcilor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA);
- comercializarea porcinelor vii este permisă doar din unități care respectă prevederile Legii 122/2023 și a Ord. ANSVSA 130/2023, care sunt însoțite de documentele prevăzute de legislație (document mișcare, certifiat sanitar veterinar și aviz emis de DSVSA județeană);
- datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat.
- sacrificarea animalelor în vederea comercializării cărnii, este permisă doar în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar;
- sacrificarea animalelor vii din specia porcină în vederea consumului familial este permisă doar în exploatații de animale de tip gospodăresc, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare consumului animalelor sacrificate;
- este interzisă comercializarea cărnii sau a produselor din carne, obținute ca urmare a sacrificării tradiționale a animalelor la nivelul gospodăriilor populației;
- anterior consumului cărnii porcinelor sacrificate pentru consum familial, solicitați medicului veterinar din localitate, expertizarea stării de sănătate a animalului, și ulterior a salubrității cărnii obținute;
- recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la alte specii de animale sacrificate pentru consum familial în această perioadă ( tineret ovin, caprin sau bovin);
- nu consumaţi carnea de porc obținută din sacrificări tradiționale sau pe cea a porcilor mistreți, şi nu o preparaţi sau înstrăinați, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru trichinella spp., cu rezultat negativ – contravaloarea examenului de trichină efectuat la unitățile din subordinea DSVSA Bihor este de – 26 lei;
- se interzice comercializarea alimentelor în spații improvizate, în sistem stradal comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport neautorizate. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare;
- recomandăm tuturor consumatorilor să achiziționeze alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul alimentelor;
- în contextul actual, în care activitățile de comercializare a alimentelor în mediul on-line reprezintă o modalitate majoră de achiziție a unor produse alimentare, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, DACĂ PRODUCĂTORUL/FURNIZORUL DE ALIMENTE DEȚINE AUTORIZAȚIE SANITARĂ VETERINARĂ!!!. Această activitate de verificare se realizează repede și ușor prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul sau postarea de către vânzător a autorizației de funcționare pe pagina proprie;
- pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un Centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate și data valabilităţii minimale;
- laptele crud sau produsele obținute din lapte crud, pot fi comercializate direct de către producătorii agricoli înregistrați sanitar veterinar, doar în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare (hale de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc.). Comercializarea acestor produse trebuie să fie însoţită de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, valabilitate, compoziție etc. ;
- Carnea de porc, vită, oaie, pasăre, pește sau alte specii comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate/ identificare (stampilă) fie direct pe carne (pentru carnea în carcasă) fie pe eticheta care este aplicată pe produsul ambalat;
- Produsele de brutărie, patiserie și cofetărie specifice sărbătorilor se comercializează doar la nivelul unităților producătoare (brutării, laboratoare cofetărie – patiserie) sau în magazine alimentare specializate. Acestea trebuie să aibă aspect de proaspăt, fără miros sau culoare modificată, ambalate în ambalaje integre și etichetate conform prevederilor legale.
- Legumele și fructele pot fi comercializate în unități înregistrate sanitar veterinar, ori direct de către producătorii primari în cadrul piețelor agroalimentare din cadrul județului. Legumele și fructele trebuie să fie proaspete și fără modificări alterative, să fie comercializate în condiții de igienă corespunzătoare și să fie însoțite cel puțin de informații privind țara de origine/ numele și localitatea producătorului local, calitatea produsului etc.
Pentru semnalarea oricăror cazuri în care se observă sau suspicionează intenția de a comercializa alimente în condiții care pun sau ar putea pune în pericol siguranța alimentară, ori situații de comercializare a produselor alimentare în spații/ locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine, rugăm consumatorii să înștiințeze în mod operativ DSVSA Bihor, pentru a dispune măsurile necesare reglementării acestor situații. Sesizările se pot face fie direct la sediul DSVSA Bihor sau a circumscripțiilor teritoriale, precum și telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro. Consumatorii pot depune sesizări și la CALL CENTER național organizat la nivelul ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, inclusiv în efectuarea examenelor de depistare a Trichinella sp. din carnea de porc, în perioada 27.11.2024 – 24.12.2024, programul de activitate al DSVSA Bihor și al structurilor subordonate a fost adaptat astfel încât să poată fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Astfel :
- la nivelul sediului judetean al DSVSA Bihor programul de activitate este: luni – joi între orele 8.30 și 17.00 și vineri între 8.30 și 14.30, iar în afara acestui interval și pentru zilele nelucrătoare / sărbătorile legale se asigură permanență telefonică;
- la nivelul CSVSAO programul de lucru este stabilit între orele 8.30-17.00 de luni până joi, vineri în intervalul 8.30-14.30, iar pentru zilele/ intervalele orare nelucrătoare (zile libere oficiale și zilele de sâmbătă și duminică) se va asigura permanența la telefon. Pentru zilele de sâmbătă 30.11.2024 și 21.12.2024, se va asigura permanența fizică între orele 8.30-14.30 la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO) – deschise în toate orașele județului ( Oradea- Piața Cetate și Rogerius, Salonta, Beiuș, Aleșd, Valea lui Mihai și Marghita);
- la nivelul fiecărui sediu aparținând de DSVSA Bihor va fi afișat, orarul de funcționare, care cuprinde numele medicului veterinar responsabil pentru fiecare zi de activitate și numărul de telefon la care poate fi contactat;
- examenul de specialitate pentru depistarea Trichinella spp în carnea de porc se poate efectua și la sediile circumscripțiilor sanitare veterinare de asistență din fiecare comună, prin medicii veterinari de liberă practică care au concensionat activitatea de supraveghere sanitară veterinară a teritoriului, conform programului afișat la sediul circumscripției.
Echipa Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, le dorește tuturor colaboratorilor și cetățenilor județului Bihor, din toată inima,” SĂRBĂTORI LINIȘTITE CU SĂNĂTATE, BUCURII ȘI UN AN NOU FERICIT!”