Conform datelor oficiale, populația țării noastre scade cu aproximativ un milion de oameni la fiecare 10 ani! Este o cifră extrem de îngrijorătoare atât pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul României.

Florian Bodog, senator PSD Bihor: Vă reamintesc că, în 2022, potrivit Comisiei Europene, România a fost țara cu cel mai mare număr de cetățeni proprii care locuiau în alte state membre ale Uniunii Europene: 3,1 milioane de persoane sau 24% din toți cetățenii UE care locuiau într-o altă țară a UE ca non-naționali, înaintea Poloniei și Italiei (ambele cu 1,5 milioane sau 11%).

Vestea bună este că, față de acum doi ani, populaţia rezidentă a României este în creștere, iar imigrarea constituie principalul motiv al creşterii populaţiei. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), la 1 ianuarie 2024, au fost înregsitrate 19.064.409 de persoane, cu 9.900 mai multe faţă de 1 ianuarie 2023. Este de salutat faptul că mai mulți români au ales să se întoarcă definitiv în țară decât cei care au plecat de tot, între 2017 și 2022. Aceleași date statistice ale INS arată că în perioada menționată s-au întors definitiv 317.214 de români. Prin comparație, 180.970 au ales să plece permanent. La această evoluție pozitivă, cred eu, au contribuit atât stabilitatea guvernamentală asigurată de PSD în ultimii ani, dar și măsurile concrete luate de această guvernare în sprijinul tuturor românilor.

Vestea mai puțin bună este că populația României îmbătrânește: raportul de dependenţă demografică a crescut de la 56 la 56,8 persoane tinere şi vârstnice la 100 persoane adulte.

Acest dezechilibru demografic și îmbătrânirea populației aduc cu ele o presiune crescută atât pe partea de sustenabilitate a sistemului public de pensii, cât și pe finanțarea, pe termen mediu și lung, a serviciilor sociale și medicale ce trebuie asigurate de către statul român. Tocmai de aceea, România are nevoie de un plan strategic care să vizeze aceste domenii cheie pentru viitorul imediat.

În acest sens, având în vedere gravitatea problemei, consider că este nevoie de soluții urgente și eficiente atât la nivel legislativ, cât și al politicilor publice ale Guvernului. Trebuie să lucrăm la cauzele declinului masiv al populației, iar pentru asta, pe de o parte, prin măsuri fiscale și economice, trebuie să încurajăm familiile de tineri să-și asume un număr cât mai mare de copii, pe de altă parte, trebuie să stopăm migrația externă prin ridicarea nivelului de trai.

Guvernul Ciolacu a pornit pe drumul corect pentru a crește nivelul de trai al tuturor categoriilor sociale, însă efortul va trebui continuat și de viitoarea guvernare: trebuie să asigurăm salarii decente angajaților din România, să continuăm să creștem pensiile și alocațiile sociale pentru a crește puterea de cumpărare a fiecărui român, să finanțăm construcția de uzine și fabrici noi, pentru a produce în țară tot ce este esențial economiei, să realizăm investiții publice masive în infrastructură, să creștem calitatea serviciilor medicale, să investim în educația generațiilor de tineri și să sprijinim familiile.

Sunt doar câteva direcții strategice de acțiune pe care le-am regăsit în planul domnului Marcel Ciolacu, candidatul PSD la președinția României. Sunt optimist că, împreună, vom reuși nu doar să câștigăm alegerile din acest an, dar și să construim o țară în care fiecare român să se simtă mândru și sigur!

sursaDeclarație politică, Senatul României, 08.10.2024

Articolul precedentIoan Mang: PSD a reușit să plafoneze prețurile la energie atât pentru protecția populației, cât și pentru sprijinirea economiei și a industriei
Articolul următorIohannis, singurul care s-a dus cu crosele la summitul Golfului Persic