Săptămâna aceasta, scrie senatorul bihorean Florian Bodog, l-am interpelat pe ministrul Muncii și Solidarităţii Sociale, domnul Marius Budăi despre faptul că salariul mediu, indicator folosit la calcularea pensiilor, este raportat diferit de către Institutul Național de Statistică (INS) și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și despre cum afectează acest lucru pensiile românilor.

De exemplu, în iunie 2022, salariul mediu calculat de INS a fost de 6.400 lei brut, în vreme ce salariul mediu calculat de CNPP a fost de 5.000 lei. (sursa)

Salariul mediu brut la nivel naţional, un indicator care stă la baza politicilor publice şi în funcţie de care se calculează pensia, ia valori diferite în funcţie de instituţia care îl calculează ♦ În aceeaşi lună – iunie 2022 – salariul mediu calculat de Institutul Naţional de Statistică a fost de 6.400 de lei brut, iar salariul mediu calculat de Casa de Pensii a fost de 5.000 de lei brut ♦ INS: „Nu cunoaştem metodologia Casei de Pensii“ ♦ Casa de Pensii: „Calculul se face pe baza datelor raportate de angajatori în Declaraţiile 112“ ♦ ANAF (care colectează Declaraţiile 112): „Informaţiile de natura celor solicitate exced competenţei noastre“.

O anomalie constatată de ZF în ceea ce priveşte raportarea unui indicator de bază folosit la fundamentarea politicilor publice – salariul mediu brut – generează mai multe semne de întrebare în ceea ce priveşte situaţia reală de pe piaţa muncii din România. Câştigul salarial mediu lunar în iunie 2022 a fost de 6.413 lei brut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Conform datelor publicate de Casa de Pensii pe baza declaraţiilor 112 depuse de angajatori, salariul mediu brut în luna iunie 2022 a fost de 4.977 de lei brut. (sursa)

Articolul precedentPagubă în portofelul a milioane de viitori pensionari: Cu minus 8,5% la început de 2022, Pilonul II ar putea încheia primul an cu scădere de la înfiinţarea sistemului, în 2008
Articolul următorDoi lideri aliați în NATO nu mai suportă să stea la aceeași masă și reiau amenințările