Guvernul Ungariei amenință că va oferi tuturor imigranților care încearcă să intre în țară un bilet doar dus către Bruxelles, în cazul în care o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) va obliga Budapesta să adopte o politică de refugiați „fără detenție”, conform relatărilor POLITICO.

„După finalizarea procedurii de azil, vom pune la dispoziția tuturor migranților de la granița ungară opțiunea de a fi transportați voluntar și gratuit la Bruxelles”, a declarat joi Gergely Gulyás, șeful Cancelariei premierului Viktor Orbán.

„Dacă Bruxelles-ul își dorește migranți, îi poate avea”, a adăugat el. Gulyás a continuat într-un ton sarcastic, menționând că solicitanții de azil „pot apoi negocia acolo cu Comisia Europeană pentru propria lor îngrijire”.

Oficialul a expus această idee ca reacție la o amendă de 200 de milioane de euro aplicată împotriva Ungariei în iunie, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Budapesta ignoră legislaţia UE privind azilul.

Ungaria, condusă de ani de zile de partidul de dreapta Fidesz al lui Viktor Orbán, a adoptat mult timp o linie dură în ceea ce privește intrarea în țară a solicitanţilor de azil.

Curtea de la Luxemburg (CJUE) a decis în 2020 că Budapesta nu a respectat normele UE privind tratamentul migranţilor prin „reţinerea ilegală” a solicitanţilor de azil şi prin deportarea lor înainte ca aceştia să poată face apel împotriva respingerii cererilor lor. Curtea a ordonat Ungariei să îşi schimbe politicile, însă guvernul Orbán a ignorat directiva, un răspuns pe care CEJ l-a catalogat în hotărârea sa din iunie drept o „încălcare fără precedent şi extrem de gravă a dreptului UE”. În plus faţă de amenda de 200 de milioane EUR, Ungaria trebuie să plătească încă 1 milion de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează hotărârii Curţii.

citiți mai multe pe ziare.com

Articolul precedentGusturi ‘fine’, bani gârlă… Românii importă o cantitate uriașă de vin, chiar dacă țara ocupă locul șase în Europa ca producător!
Articolul următorBihor: Amendă de 6.000 de lei dată unui bărbat care şi-a lăsat câinele legat cu un lanţ, în soare, fără hrană şi apă