Cristian Ghinea este ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Dar înainte de orice este un ong-ist orientat. Finanțat de la început de fundațiile lui George Soros care i-au plătit și un master la Londra, acuzat de foștii colaboratori de relații cu SRI și SIE, ONG-ul lui a derulat contracte substanțiale și cu Ministerul de Externe.

Cristian Ghinea, acuzat de relații cu SRISIE și că și-a băgat ONG-ul în programele europene.

Membru al USR, ministrul Ghinea are de gestionat o zestre impresionantă: 30,4 de miliarde de euro, bani europeni alocați României în primul rând pentru redresarea mediului de afaceri din țară afectat grav de pandemie. Banii vin prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Practic, în pixul lui stă relansarea economiei. Dar originile lui ong-iste nu se dezmint.

Primele dezbateri publice pentru actualizarea PNRR, demarate târziu, abia pe 8 februarie, au cuprins teme specifice ONG-urilor: “Cum susţinem Noua Generaţie?”, “Politici pentru copii şi tineri, educaţie formală şi non-formală, oportunităţi”. Respectiv “Cum stimulăm dezvoltarea la firul ierbii”.

ONG-urile sunt prioritare pentru Ghinea în derularea de bani europeni

Preferința vădită pentru ONG-uri a fost exprimată prin ierarhizarea făcută de ministrul ong-ist, celor care pot aplica pentru PNRR: “Este nevoie de implicarea reprezentanților ONG. Ai societății civile și mediului de afaceri în discuții reale și transparente. PNRR este, cu toate aceste proiecte ce vor fi incluse, șansa reală pentru modernizarea României”, a declarat ministrul Ghinea. PNRR trebuie trimis Comisiei Europene rapid. Până pe 5 martie.

Similitudinile dintre Cristian Ghinea de la Proiecte Europene, Vlad Voiculescu de la Sănătate și Cătălin Drulă de la Transporturi, miniștrii ai USR-PLUS, au același numitor comun: ONG-urile care i-au creat și ale căror interese i-au propulsat în politica de vârf. Cei trei miniștrii au transferat în instituțiile pe care le conduc în prezent atât colegi din ONG-urile în care au activat cât și agendele particulare ale organizațiilor, agende care nu corespund întocmai cu fișa funcțiilor pe care le ocupă.

Ghinea, educat și coordonat de fundațiile lui George Soros

Cristian Ghinea, asemeni lui Vlad Voiculescu și Cătălin Drulă este un progresist pur-sânge. A absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) după care a activat în ONG-urile finanțate de George Soros: Freedom House-SAR, APADOR-CH, Centrul pentru Jurnalism Independent. În 2007-2008 face un master la London School of Economics. Pe pagina sa de Wikipedia se precizează:„Bursa care îi finanţase acest studiu prevedea întoarcerea sa în România şi implicarea pentru o perioadă minimă de timp în activităţi ale sectorului civic”.

Concret, cei care i-au plătit bursa la Londra, fundațiile lui Soros din România, i-au pus condiţia să se implice în problemele societăţii civile și să promoveze în public ceea ce învățase la master. Ceea ce Ghinea a şi făcut.

Cristian Ghinea, acuzat de relații cu SRI, SIE

La întoarcerea în țară a creat ONG-ul Centrul Român de Politici Europene (CRPE) de unde a fost propulsat consilier de stat în Cancelaria Guvernului Cioloș în anul 2015, apoi ministru al Fondurilor Europene în anul 2016. Tot în 2016 candidează la Parlament din partea USR-ului condus atunci de Nicușor Dan și devine deputat. În anul 2020 câștigă un nou mandat de deputat tot pe listele USR condus acum de Dan Barna. Iar în decembrie 2020 devine a doua oară ministru în același portofoliu ca în 2016: fonduri europene.

A fost dat afară de Alina Mungiu Pippidi. Acuzat că a colaborat cu SIE

Aventura lui Cristian Ghinea printre ONG-urile finanțate de miliardarul american a provocat multe scandaluri. Cel mai zgomotos dintre ele a izbucnit în momentul în care ONG-ul a lui Ghinea și a partenerului său, Ciprian Ciucu, actualul primar al sectorului 6, Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a fost dat afară cu scandal din Alianța de ONG-uri “Romania Curată”, condusă de Alina Mungiu Pippidi. La acel moment, Ghinea a fost acuzat de Pippidi ca ar fi fost sprijinit de SIE să obțină contracte în Republica Moldova.

În timpul acelui scandal, potrivit presei, chiar Cristian Ghinea a spus că și fostul consilier prezidențial de politică externă, Iulian Chifu,  l-ar fi acuzat că ar fi fost agent al serviciului secret moldovenesc. Iar unele redacții au prezentat detalii în legatură cu banii obținuti de ONG-ul lui Ghinea, CRPE, de la Ministerul de la Externe: “Fondurile primite în 2012 si 2013 au fost de 170.000 de euro”.

Caracterizare făcută de foștii lui colegi: trădător, oportunist politic, relații cu SRI și SIE

Intr-un articol publicat în Dilema veche, Ghinea a răspuns acuzațiilor și a prezentat cea mai importantă miză a scandalului cu Alina Mungiu Pippidi: banii. Iată ce detalii au fost prezentate public despre Cristian Ghinea de către foștii lui colegi.

Pe site-ul “România Curată” , un articol semnat de o colaboratoare în octombrie 2016 îl descrie pe Cristian Ghinea ca fiind un trădător al fostei lui protectoare care l-a promovat, Alina Mungiu Pippidi, ca fiind un oportunist politic, servil cu oricine era ministru de Externe pentru că ONG-ul lui era abonat la contracte cu MAE, plătite cu sute de mii de euro. Se scria și că era un apropiat al lui Sebastian Ghiță, al SIE și al SRI. În plus, în articol se precizează că în primul lui mandat de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș a avut rezultate zero în accesarea de bani europeni.

puteți citi materialul complet pe evz.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.