„Dacă te gândeşti unde să îţi investeşti banii în vremuri de incertitudine, s-ar putea să nu trebuiască să te uiţi mai departe de pivniţa ta”, scrie un articol al platformei robbreport.com. Desigur, depinde de ce ai în pivniţă – autorii articolului vorbesc despre investiţiile în whisky, care se pare că devin din ce în ce mai profitabile.

Potrivit indexului BC20 Whisky Cask Index, publicat în varianta britanică a publicaţiei Times, barique-urile de whisky, evaluate la 100.000 de dolari în iulie 2018, ar fi ajuns să fie evaluate la 160.000 de dolari până la finalul lunii iunie.

Investiţiile în whisky ar fi devenit mai profitabile decât populara monedă digitală Bitcoin, acţiunile în companii din S&P 500 sau chiar şi aurul, care reprezintă în general un pariu sigur în astfel de vremuri.

„Perioadele de turbulenţe sociale reprezintă momente în care investitorii se uită mai atent la portofoliile lor şi iau în calcul modalităţi noi prin care pot să îşi protejeze şi să profite de economiile lor, iar această pandemie nu este diferită”, spune Samuel Gordon, managing directoral Braeburn Whisky, într-o declaraţie de presă citată de robbreport.com.

„Investiţiile în butoaie întregi de whisky (barique – n.red) reprezintă o strategie care îi ajută pe investitori atât să construiască, cât şi să îşi păzească averea, în timp ce oferă o abordare diversificată a investiţiilor”, a explicat Gordon publicaţiei The Times.

Pentru cei care urmăresc atent această piaţă, investiţiile în whisky nu ar trebui să reprezinte o surpriză – doar în Scoţia, cel mai mare producător de whisky al lumii, aproximativ 22 de milioane de barique-uri de whisky sunt depozitate. Distileriile erau în trecut mai refractare în ceea ce priveşte lansarea butoaielor de whisky ca investiţii, preferând să îşi câştige profiturile pe termen lung cu produsele lor maturate.

Există chiar şi o firmă de investiţii şi brokeraj pentru această piaţă – Rare Whisky 101.

La fel ca orice investiţie, nici aceasta nu este lipsită de riscuri: evaporarea poate să conducă la pierderea a până la 2% din lichidul depozitat într-un an, iar păstrarea pentru o perioadă foarte lungă de timp devine astfel riscantă.

Totuşi, spre deosebire de alte tipuri de investiţii – dacă lucrurile merg prost cu această investiţie – există un avantaj: puteţi să o beţi. (sursa)

Articolul precedentEuroparlamentarul Victor Negrescu: 7,8 milioane de euro pentru proiecte în domeniul educației, digitalizării și antreprenoriatului
Articolul următorAlexandru Rafila s-a înscris în PSD și va candida pentru un loc în Parlament