România se menține pe ultimul loc la numărul de femei din viața politică. Alegerile din 9 iunie nu au adus vești bune în ceea ce privește egalitatea de gen, cu aproximativ 200 de femei alese ca primar în întreaga țară. Femeile nu au făcut progrese nici în consiliile locale, avertizează un ONG.
Indicele Egalității de Gen 2023, realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE), plasează România pe ultimul loc dintre toate țările membre UE. Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare și după alegerile locale din 9 iunie.
În total, doar 6,5% dintre primarii care își vor începe mandatul la 1 noiembrie sunt femei. Din cei 3.179 de primari aleși, doar 200 sunt femei.
Situația nu este mai bună nici în consiliile locale, unde 9% dintre locuri vor fi ocupate de femei, adică 3.606 din totalul de 40.022 mandate de consilieri locali.
„Aceste cifre despre care nu vorbeşte niciun partid politic din România arată că, de fapt, politica a rămas un teren aproape exclusiv al bărbaţilor. Aşteptarea ar fi fost ca măcar în eşaloanele doi şi trei ale administraţiilor publice locale să se regăsească mai multe femei. Vedem însă că situaţia este mult mai rea decât la nivel parlamentar, acolo unde reprezentarea este de aproximativ 18%. Situaţia denotă şi ipocrizia liderilor de partide de la noi care s-au împăunat cu promovarea femeilor pentru a închide gura presei şi societăţii civile, când a venit vorbit însă de a le pune pe liste uitând de promisiunile făcute. Acest lucru se vede din faptul că toate partidele au propus doar 1.200 de femei candidate pentru funcţia de primar”, a declarat Ana Maria Pătru, preşedinta ONG-ului Women for a Better Society, citată de Gândul. (sursa)