Un raport recent publicat de către cea mai mare organizație independentă din lume de cercetare a cancerului, cu sediul în Marea Britanie, trage un semnal de alarmă care să fie auzit de către toți oamenii.

Experții avertizează toate persoanele care fumează să renunțe la această ”plăcere mortală”, deoarece s-a constatat că cancerul provocat de tutun a atins un nivel record. Astfel, cercetătorii au aflat că 160 de persoane sunt diagnosticate de cancer în fiecare zi, în Marea Britanie, din cauza fumatului.

În mod paradoxal, numărul cancerelor a crescut masiv, în timp ce ratele de fumat sunt în scădere, populația în creștere, ceea ce înseamnă că există încă aproximativ 6,4 milioane de fumători în Marea Britanie, potrivit Daily Mail.

Organizația de caritate Cancer Research UK face apel la noul guvern să continue cu proiectul de lege ”Tobacco and Vapes” (Tutun și vapat), reintroducând-o în primul discurs al regelui, la sfârșitul acestei luni.

Acest proiect ar face ilegală vânzarea produselor din tutun oricărei persoane născute după ianuarie 2009, împiedicând efectiv generațiile viitoare să fumeze și să scape de cancer.

Dr. Ian Walker, directorul executiv al organizației Cancer Research UK, a declarat: „În fiecare oră, viețile a șase familii sunt schimbate pentru totdeauna de o boală care ar fi putut fi prevenită. „Fumatul este un produs de consum unic toxic și nu are locul în viitorul nostru”.

„Ridicarea vârstei de vânzare a produselor din tutun va fi una dintre cele mai mari intervenții de sănătate publică, stabilind Marea Britanie ca lider mondial. Este vital ca acest proiect de lege să fie reintrodus în ”Discursul Regelui”, adoptat și implementat în totalitate, astfel încât impactul fumatului să fie limitat în cărțile de istorie.”

Datele organizației de caritate arată că au existat aproximativ 57.600 de diagnostice de cancer cauzate de fumat în 2023, comparativ cu 49.325 în 2003. Se știe că tutunul cauzează 16 tipuri diferite de cancer, doar cancerul pulmonar provocând 33.000 de cazuri anual.

Pentru prima dată, cazurile de cancer de sân au fost incluse în analiză în urma dovezilor științifice tot mai mari ale legăturilor sale cu fumatul. Cifrele pentru anii precedenți au fost ajustate pentru a reflecta acest lucru, cu 2.200 de cazuri de cancer de sân în fiecare an în Marea Britanie.

Cazurile de cancer la ficat din cauza fumatului au crescut de la 711 în 2003 la 1.630 anul trecut. În mod similar, cazurile la rinichi au crescut de la 1.215 la 2.151 și la gât de la 619 la 1.261 în aceeași perioadă de timp.

Pe de altă parte, specialiștii în cancer au avertizat că Regatul Unit se află într-un moment critic cu serviciile de cancer și au cerut o strategie națională de cancer pentru a inversa trendul.

Profesorul Pat Price, co-fondator al campaniei de recuperare a cancerului și președinte al Radiotherapy UK, a declarat că serviciile de cancer sunt în criză, adăugând că „tragedia este că nu trebuie să fie așa”.

Ea a spus: „Comunitatea cancerului știe ce trebuie făcut și cum să o facă. Prea des, factorii de decizie politică se concentrează pe un aspect, cum ar fi diagnosticul, dar numai asta nu este suficient.

„Dacă sporești diagnosticul, dar nu tratezi oamenii la timp, pacienții nou diagnosticați ajung să rămână blocați pe liste lungi de așteptare. Avem nevoie de un diagnostic rapid și de un tratament în timp util.” Ea a adăugat: „Cancerul este o boală complexă. Dar punctul de plecare pentru a aborda rezultatele slabe ale supraviețuirii noastre este simplu: realizați un plan”.

În întreaga lume, o statistică arată că în 2019 au murit de cancer din cauza fumatului 2,5 milioane de oameni, reprezentând 24,7% din toate decesele legate de toate formele acestei boli. Dintre acestea, 2 milioane au fost bărbați, iar 500.000 femei. (ziare.com)

Articolul precedentRomânia este sub cod portocaliu de caniculă vineri. Temperaturi între 36 şi 39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat
Articolul următorAcțiunea ”Cireaşa şi Căpşuna.” Rezultatul controalelor privind rezidurile de pesticide peste limita legală