Vara este aici și, odată cu ea apar și temperaturile ridicate, care pentru unii pot fi un adevărat calvar. În aceste condiții, aerul condiționat este soluția cea mai potrivită, fie acasă sau la birou.
Specialiștii, însă, spun că folosirea nepotrivită a aerului condiționat te poate îmbolnăvi, de aceea, alegerea unor astfel de aparate, precum și modul în care îl montezi este foarte important.
Sfaturi pentru folosirea și montarea corectă a aerului condiționat
Înainte de a achiziționa un aparat de aer condiționat este important să iei în calcul adaptarea la spațiul în care urmează a fi montat. De asemenea, trebuie să ții cont de suprafață, destinația camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere și alți factori care țin de construcție: izolație bună a pereților, orientarea geografică sau etajul (dacă este ultimul sau nu). Este recomandată instalarea unui aparat pentru fiecare cameră dintr-un apartament.
În ceea ce privește poziționarea, este bine ca persoanele din camera respectivă să nu fie expuse în mod direct, frontal, fluxului de aer generat de ventilatorul aparatului.
“Dacă suntem atenți cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia ‘a frigore’ la nivelul feței, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce privește reglarea și poziționarea acestor aparate de aer condiționat, astfel încât diferența de temperatură dintre exterior și interior să nu depășească mai mult de 7-8 grade, curenții de aer rece să nu fie îndreptați către persoanele din încăpere,” explică dr. Ramona Andronache, medic primar medicină de familie, citată de Mediafax.
Aerul condiționat, prieten sau dușman
De asemenea, îngrijirea corespunzătoare a aparatului de aer condiționat este foarte importantă. Trebuie să se facă igienizare anuală, executată de un instalator profesionist, care să cuprindă: curățare unitate interioară cu soluții speciale, curățare, spălare filtre, odorizare după caz.
Medicul atrage atenția că un aparat de aer condiționat neîngrijit poate duce la probleme de sănătate.
“Foarte importantă este și curățarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenții de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere și prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecții respiratorii, infecții în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiționat îl face să fie prietenul nostru și nu dușmanul nostru,” precizează medicul Ramona Andronache. (sursa)