Duminică seara a început publicarea rezultatelor la alegerile europarlamentare provizorii în toate țările și surprizele au fost uriașe, provocând în unele cazuri adevărate cutremure.
Primele exit-poll-uri arată o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania și Austria. În Germania, AfD a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%. În Austria, FPO este pe primul loc, cu 27% din opțiuni. Iar în Franța, extrema dreaptă a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Macron.
Preşedintele Franței a anunţat, de altfel, dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare.
Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi-a anunţat demisia, în urma pierderii alegerilor legislative. El a declarat că va fi prim-ministru “demisionar” începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.
Markus Söder, premierul landului Bavaria și șeful partidului conservator Uniunea Creștin-Socială (CSU), un partid înfrățit cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a făcut apel la alegeri anticipate în Germania după ce cele trei partide din coaliția guvernamentală germană – Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liber-Democrat (FDP) – au suferit pierderi considerabile în alegerile europene, scrie Politico.
Parlamentul European a anunțat și o primă proiecție a votului de duminică, plecând de la estimări din 15 țări, între care și România.
Iată configurația noii legislaturi, potrivit primelor estimări:
- Grupul Partidului Popular European (PPE) – 186 de locuri.
- Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) – 133 de locuri
- Renew Europe – 82 de locuri
- Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) – 70 de locuri
- Grupul Identitate şi Democraţie (ID) – 60 de locuri
- Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană – 53 de locuri
- Deputaţii neafiliaţi – 50 de locuri
- Partidele intrate în categoria “Alţii”, respectiv care nu sunt încă afiliate unui grup constituit în PE – 50 de locuri.
- Grupul Stângii (GUE/NGL) – 36 de locuri
Grupurile PPE, S&D şi Renew, care au format şi în fosta legislatură “marea coaliţie” care a decis compromisurile în hemiciclul european, ar urma să cumuleze 392 de locuri dintr-un total de 720 şi vor continua să deţină controlul în legislativul comunitar.
Deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a părăsit grupul ID face ca locurile sale să nu fie atribuite acestuia în prima proiecţie a PE.
Estimarea pentru România:
- S&D – 13 mandate
- PPE – 12
- “Alţii” (în care intră AUR) – 5 mandate
- Renew Europe – 2
- Grupul ECR – 1
Prezenţa provizorie estimată la alegerile europene este de 51%, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch. În urmă cu 5 ani prezenţa la vot a fost de 50,66%. (sursa)