Un pilot cu 11 ani de experiență a explicat într-un interviu pentru Business Insider de ce este foarte important ca pasagerii să poarte întotdeauna centura de siguranță în avion, pe tot parcursul călătoriei.
Emma Henderson, care a lucrat ca pilot pentru Easyjet din 2009 până în 2020, a precizat că acest lucru este pentru siguranța oamenilor.
„Adevărul fundamental este că o aeronavă este o suprafață dură, iar oamenii sunt moi. Există turbulențe, iar atunci când aeronava se mișcă, dacă nu sunteți fixat în scaunul dumneavoastră, puteți ieși din el. O mișcare bruscă a aeronavei în jos va face ca dumneavoastră să rămâneți în în aer până când veți ajunge din urmă aeronava. Și asta înseamnă că riscați să vă răniți dacă nu sunteți legat în scaun”, a declarat Emma.
Turbulențele pot fi neașteptate
Emma a mai explicat că avioanele sunt echipate cu radar meteo, care arată ce se află în față: „Dacă în față este apă, aceasta este redată pe ecran într-o anumită culoare, iar dacă în față este grindină, aceasta este redată într-o altă culoare. Unele dintre sistemele de radar meteorologic de pe aeronavele mai noi pe care le-am operat pot arăta, de asemenea, furtuni și turbulențe. Cu toate acestea, nu este posibil să vezi totul tot timpul”.
Este foarte important ca pasagerii să poarte centurile de siguranță în timpul zborului, chiar și atunci când semnele de centură de siguranță sunt dezactivate, pentru că se poate întâmpla orice în orice moment.
„Chiar dacă zburați în aer foarte limpede, cu vizibilitate bună în jurul dumneavoastră, este posibil ca o aeronavă să vă fi traversat calea cu câțiva kilometri în urmă și ați putea zbura în urma ei, ceea ce vă va provoca o ușoară zdruncinătură”, a mai afirmat ea.
Incidentul de la Singapore Airlines
Avionul Boeing al companiei Singapore Airlines a fost zguduit puternic de turbulențe severe deasupra Myanmar-ului și a Mării Andaman. La bord se aflau 211 pasageri și 18 membri ai echipajului. Peste 20 de persoane care se aflau în avionul lovit de turbulențe, pe ruta Londra-Singapore, s-au ales cu traumatisme la coloana vertebrală, potrivit unui spital din Bangkok care tratează câțiva dintre pasageri.
Incidentul excepţional a provocat moartea unui pasager şi rănirea altor 104.
Adinun Kittiratanapaibool, directorul Spitalului Samitivej Srinakarin, a declarat, joi, că în uniteatea medicală sunt tratați 22 de pacienți care au traumatisme la nivelul coloanei vertebrale, șase au leziuni craniene și cerebrale, iar alți 13 la nivelul oaselor sau mușchilor, scrie Yahoo News. Medicul a adăugat că 17 pacienți au fost operați.
Ministerul Transporturilor din Singapore a deschis o anchetă și a trimis în capitala Thailandei experți în domeniul aviației. Totodată, Consiliul pentru Siguranța Transporturilor din Statele Unite va trimite consilieri tehnici pentru a sprijini echipa din Singapore.
Centura de siguranță poate face diferența dintre viață și moarte, insistă specialiștii.
Andreea Fried, instructor însoțitori de zbor Școala Superioară de Aviație: „În primul rând, să stea așezați cu centurile cuplate și să asculte instrucțiunile noastre ca și însoțitori de bord, dar mai ales ale celor din cockpit, ale piloților”.
Singapore Airlines este considerată una dintre cele mai sigure companii aeriene din lume. Singurul accident grav în care a mai fost implicată compania s-a întâmplat în anul 2000, când un avion s-a prăbușit în Taiwan și 83 dintre pasagerii aflați la bord au murit.
sursa: Business Insider