Guvernul ar putea adopta, în şedinţa de vineri, proiectul referitor la modificarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prin care se va introduce şi obligativitatea încheierii de poliţe RCA şi pentru trotinetele şi bicicletele electrice.

“Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulaţie, persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/înregistrabile însă sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulaţiei publicului. Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piaţa din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligaţiei de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale, dar şi vătămări corporale. Unele dintre acestea sunt acţionate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noţiunii de ‘vehicul’, pentru care este impusă obligaţia de asigurare RCA în Uniunea Europeană şi România”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ca urmare, vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehicule care până în prezent nu au fost supuse înmatriculării/înregistrării – trotinete electrice, biciclete electrice şi alte vehicule, se mai menţionează în expunerea de motive.


De asemenea, Guvernul va adopta în şedinţa de vineri şi o hotărâre referitoare la stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiţi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024. “Pentru anul 2024 se stabileşte un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România”, se prevede în articolul unic al acestei hotărâri de guvern.

“Criza forţei de muncă la nivel naţional este o realitate, iar găsirea unor soluţii pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă reprezintă una din priorităţile Guvernului României la acest moment. În contextul emigraţiei şi a tendinţele demografice negative, imigraţia legală poate fi o soluţie pentru a compensa deficitul de forţă de muncă de pe piaţa internă a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificări şi pentru a susţine creşterea economică”, se menţionează în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.


Guvernul ar urma să adopte, vineri, şi o hotărâre cu noi norme metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi. Astfel, nouă hotărâre va avea în vedere acordarea sumelor forfetare lunare elevilor care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi care nu beneficiază de existenţa serviciilor de transport public, facilitate prevăzută de noua Lege a învăţământului preuniversitar intrată în vigoare din luna septembrie.

Executivul va aproba, vineri, şi alocarea de la bugetul de stat a 3.115.000 lei către autorităţile publice locale, pentru plata burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, astfel, vor fi asigurate sumele pentru bursele de excelenţă olimpică I şi II; bursele sociale pentru elevi şcolarizaţi fără taxe şi bursele tehnologice. Ea a menţionat că bursele sunt acordate în conformitate cu noua Lege a învăţământului preuniversitar.


Totodată, pe agenda şedinţei de vineri va fi şi un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea Metodologiei – cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior, necesară după ce în cursul acestui an a intrat în vigoare noua Lege a învăţământului superior. “Este vorba de o metodologie-cadru care se realizează în fiecare an, pe baza căreia fiecare instituţie de învăţământ superior îşi elaborează propria metodologie de concurs”, a menţionat ministrul Educaţiei.

Un alt document de pe ordinea de zi vizează participarea României la Programul de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor (PIAAC), dezvoltat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În şedinţa de guvern de vineri va fi prezentat şi un prim raport anual cu privire la progresele în implementarea Strategiei pentru incluziunea cetăţenilor de etnie romă în perioada 2022-2027, documentul fiind întocmit de Agenţia Naţională pentru Romi, aflată în coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.


Guvernul se va întruni vineri, 29 decembrie, într-o nouă şedinţă, după ce joi seară a avut loc o şedinţă în care au fost prelungite până la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole şi, totodată, a fost aprobată ordonanţa de urgenţă cu majorările salariale pentru angajaţii din învăţământ. În şedinţa de joi seară, Guvernul a aprobat şi alocarea sumei de 283 milioane lei, necesară pentru exproprierea a 486 imobile proprietate privată, în vederea construirii metroului din Cluj-Napoca, precum şi prelungirea plafonării cu încă şase luni a poliţelor RCA, fiind totodată adoptată şi ordonanţa de urgenţă prin au fost îngheţate pentru anul viitor indemnizaţiile demnitarilor la nivelul din decembrie 2023. (sursa)

Articolul precedentConsumul de alcool, a treia cauză de deces în România. „Dependența nu este o slăbiciune controlabilă prin propria voință”
Articolul următorCiolacu dă asigurări că procesul de aderare la Schengen este „ireversibil”. „Sub preşedinţia ungară a Consiliului UE să finalizăm intrarea totală”