Nutriționiștii au dezvăluit ce se întâmplă în organism dacă nu pui gura pe alcool o lună întreagă. Pierderea kilogramelor în plus și îmbunătățirea clarității minții sunt doar dintre beneficiile renunțării la băutură.
Nutriționiștii din Australia au dezvăluit felul în care abstinența alcoolică pentru 31 de zile vă poate îmbunătăți sănătatea, precum și schimbarea majoră care se produce la doar o oră de la renunțarea la alcool.
În fiecare an, în unele țări, oamenii au adoptat ceea ce se numește “Ianuarie uscat”, o lună întreagă în care se abțin de la alcool după excesele făcute în sezonul festiv, scrie Daily Mail. Experții spun că renunțarea la alcool pentru o lună îți poate transforma starea de sănătate, cu condiția ca apoi să bei moderat, să nu faci excese.
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORGANISM DACĂ NU BEI DELOC ALCOOL O LUNĂ ÎNTREAGĂ
Pe o perioadă de 31 de zile, abținerea de la alcool vă poate ajuta să vă mențineți o greutate corporală sănătoasă, ținând cont și de alimentele pe care obișnuiți să le consumați și de stilul general de viață. Majoritatea tipurilor de alcool conțin sare și zahăr, două ingrediente care duc la balonare și inflamație.
Deoarece alcoolul este greu de procesat de organism și este absorbit rapid, chiar și pe termen scurt poate exercita o presiune suplimentară asupra ficatului, deoarece acest organ poate procesa doar circa o băutură pe oră.
Îmbunătățirea memoriei, claritatea mentală, creșterea capacității de concentrare, reducerea riscului de depresie și anxietate și un somn odihnitor, precum și pierderea kilogramelor în plus și reducerea presiunii asupra ficatului, care începe să se curețe la doar o oră de la ultima băutură, sunt câteva dintre efectele pozitive care se observă rapid.
EFECTE PE TERMEN LUNG ALE CONSUMULUI DE ALCOOL
- Creier: Consumul excesiv de alcool poate afecta concentrarea, judecata, starea de spirit și memoria, crescând riscul de accident vascular cerebral și de a dezvolta demența.
- Inimă: Consumul excesiv de alcool crește tensiunea arterială și poate duce la leziuni ale inimii și atacuri de cord.
- Ficat: Consumul de trei-patru băuturi pe zi crește riscul de a dezvolta cancer la ficat sau ciroză hepatică.
- Stomac: Una-două băuturi consumate zilnic pot crește riscul de cancer intestinal, de stomac sau de ulcer gastric.
- Fertilitate: Consumul regulat de alcool reduce nivelul de testosteron la bărbați, numărul de spermatozoizi și fertilitatea. În cazul femeilor, le poate afecta menstruația.
(sursa)