În timp ce o parte dintre liderii PNL susțin majorarea deficitului pe 2023 la peste 5% din PIB, ministrul liberal de finanțe, Marcel Boloș, respinge categoric scenariul. Cum variantele de reducere a deficitului presupun luarea de măsuri dure care ar lovi în populație și i-ar costa electoral, liberalii se gândesc să renunțe la Boloș. Nici pesediștii nu sunt adepții tăierilor sau majorărilor dure de taxe.
Economia României a cheltuit mai mult decât a încasat în primele șase luni. Deficitul este de 2,32% din PIB la finalul lunii mai, dar ar putea depăși 6% din PIB pentru întreg anul 2023. Ținta asumată de România în fața partenerilor europeni este de 4,4% din PIB. Guvernul format din PSD și PNL trebuie să găsească urgent un set de măsuri care să reducă din cheltuieli și să atragă mai multe venituri. Gaura este de peste 20 de miliarde de lei, după cum au anunțat guvernanții, dar toate soluțiile propuse nu acoperă deficitul.
Ministrul de finanțe: Exclus să avem un deficit peste 5% din PIB
„Se negociază majorarea deficitului până la cel mult 5,3% din PIB. Este o țintă mai realistă decât 4,4% cât este ținta pentru deficit asumată prin legea bugetului. România pierde sume importante din cauza războiului din Ucraina”, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.
Responsabil pentru consolidarea fiscală și încadrarea în ținta de deficit de 4,4% din PIB este ministrul de finanțe, Marcel Boloș (PNL).
„Este exclus să avem un deficit bugetar peste 5% din PIB, dacă nu vrem să fie suspendate fondurile europene”, a precizat ministrul de finanțe într-o declarație pentru Libertatea.
Scenariul majorării țintei de deficit, peste pragul de 5%, nu este exclus însă de lideri PSD, dar și de lideri din PNL.
Discuții în PNL pentru schimbarea ministrului de finanțe
Marcel Boloș are contestatari chiar în propriul partid, soluțiile propuse de ministrul de finanțe fiind respinse de liberali.
„Prim-vicepreședinții Rareș Bogdan și Dan Motreanu vor schimbarea ministrului de finanțe, Marcel Boloș, cu Alexandru Nazare. Boloș a fost susținut de Ilie Bolojan, dar toate măsurile economice pe care dorește guvernul să le aplice de la 1 septembrie trebuie să primească un vot în Biroul Politic Național al PNL.”
Citeşte întreaga ştire: O grupare din PNL vrea remanierea propriului ministru de finanțe pentru că nu e de acord cu majorarea deficitului la peste 5% din PIB: „Boloș să negocieze sau să-și dea demisia”