ANPC a anunțat că sancționează încă 8 bănci, după ce săptămâna trecut a amendat 11, pentru practici înșelătoare, spun reprezentanții instituției, privind modalitatea de calcul a ratelor.
Băncile ar trebuie astfel să facă noi grafice de rambursare, pentru creditele viitoare, astfel încât clienții să achite mai mult din principalul creditului la începutul perioadei.
Pentru creditele aflate în derulare, băncile ar trebui să rediscute cu clienții despre posibilitatea de a alege rate fixe sau descrescătoare și aceștia să semneze pentru ce optează.
Ce înseamnă cele două modalități de rambursare și care sunt avantajele și dezavantajele a explicat Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.
Adrian Asoltanie: “Avantajul la credite cu rate fixe este că suma inițială de plată, rata lunară de plată este ceva mai mică. Asta o să-ți permită ție să faci un credit ceva mai mare la un anumit salariu pe care-l ai. Cealaltă variantă, cu rate descrescătoare, presupune la început o rată mult mai mare și asta limitează foarte mult gradul de îndatorare.
Practic, având în vedere normele BNR cu grad maxim de îndatorare de 40%, va trebui fie să ai un avans mult mai mare, fie să ai un salariu mult mai mare. Sau să îți iei un credit mult mai mic. La varianta cu rate descrescătoare, într-adevăr, pe întreaga durată a creditului vei plăti dobândă mai puțină.“
Totuși, în ambele variante, dobânzile pot crește considerabil pe perioada rambursării, așa cum s-a întâmplat în ultimul an. De aceea, indicat ca ratele să nu depășească 25% din venituri.
Adrian Asoltanie: „O recomandare este ca rata lunară să depășească 25% din venitul lunar, pentru că după cum au observat milioane de oameni în ultimele luni, ratele pot să crească cu 50,60 sau 80%. Poți să începi cu un credit pe 30 de ani cu rate fixe și în fiecare lună poți să plătești suplimentar 200 de lei, 100, cât poti.”
În ceea ce privește sancțiunea ANPC, băncile au anunțat că vor contesta sancțiunile și că respectă legea.
Sursa: Pro TV