Adoptarea de către Parlamentul European a Raportului Matic privind sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente în UE, în contextul sănătății femeilor, a provocat dezbateri aprinse și în România. Teza rostogolită în spațiul public a fost că eurodeputații au votat pentru ca bărbații să nască.

Prevederea invocată este:

  • Întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen.

Ce însemnă bărbați transgen și persoane non-binare?

Persoanele trangen au o identitate de gen sau expresie a genului care diferă de cea a sexului atribuit la naștere. Astfel, un bărbat transgen este, de fapt, biologic femeie care se comportă ca gen invers sexului pe care îl are din naștere. Unele dintre persoanele transgen care își doresc să tranziționeze de la un sex la altul prin mijloace medicale se identifică ca transexuale.Persoanele non-binare sunt pesoanele care nu se identifică total nici cu genul feminin, nici cu cl masculin.

Cum au votat europarlamentarii români:
Pentru:

  • USR-PLUS – Dacian Cioloș, Vlad-Marius Botoș, Vlad Gheorghe, Dragoș Tudorache, Alin Mituță, Ramona Strungariu și Nicolae Ștefănuță

Împotrivă:

  • PMP – Traian Băsescu, Eugen Tomac
  • PNL – Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu, Vlad Nistor
  • UDMR: Lorant Vincze, Iuliu Winkler.
  • alesi pe lista PSD: Chris Terheș, Maria Grapini

Ce mai prevede Raportul Matic:Raportul Matic nu are caracter obligatoriu și face apel la statele membre “să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii”.

Eurodeputaţii evidenţiază “legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepţia unor circumstanţe strict definite”, împingându-le pe femei “la avorturi clandestine” sau “să îşi ducă sarcina la capăt fără voinţa lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului”.
Raportul critică posibilitatea oferită de unele state membre medicilor sau centrelor medicale să refuze să furnizeze servicii de sănătate pe baza unei “clauze de conştiinţă”.

Parlamentul European le cere de asemenea statelor membre să garanteze accesul la “produse contraceptive de calitate şi la preţuri accesibile”, în contextul în care majoritatea statelor membre nu le rambursează sau le rambursează doar într-o mică măsură. Legislativul comunitar cere de asemenea un acces la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special faţă de femeile singure sau cuplurile de femei.

PE încurajează de asemenea “o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar”, ţinând cont de “diversitatea orientărilor sexuale şi de gen”.

CITEȘTE AICI TEXTUL COMPLET AL RAPORTULUI MATIC (sursa)

Articolul precedentUngaria reacționează dur după ce i s-a sugerat să părăsească UE. „Nu vrem să o părăsim, vrem să o salvăm de ipocriți”
Articolul următorNoua morală politică europeană. Noi unde ne situăm?