Incertitudinile de pe piaţa asigurărilor îi determină pe şoferi să caute variante pentru a plăti mai puţin. Alţii se grăbesc să-şi încheie o nouă poliţă, deşi se vorbeşte de săptămâna trecută de plafonare, până acum nu s-a întâmplat nimic concret.
Pe internet au apărut deja anunţuri de la brokeri care îi îndeamnă pe clienţi să cumpere RCA mai ieftin, înainte să crească şi mai mult preţurile. Aşa că nu puţini sunt cei care cer în perioada asta oferte la asigurările obligatorii. “A apărut temerea că vor creşte preţurile la asigurare. Brokerii cu care am discutat mi-au spus că au venit mai mulţi clienţi în ultima vreme. S-au grăbit. Aşa cum datorită cutremurului din Turcia s-au grăbit să-şi facă asigurări de locuinţe”, a declarat Sergiu Costache, preşedinte ApPA.
Statisticile arată faptul că 10% dintre şoferii care circulă pe străzile din România nu au asigurare obligatorie
Asigurarea poate fi cumpărată cu o lună înainte să expire poliţa aflată în vigoare. Dar aceasta va fi valabilă abia din momentul în care iese din valabilitate RCA-ul deţinut. Sunt şi alte trucuri la care se poate apela pentru poliţe mai ieftine. Unii preferă ca, în caz de accident, să suporte din buzunarul propriu despăgubirile, pentru a-şi păstra clasa de bonus. “Există varianta de răscumpărare a daunei. Însă, din ce observăm noi, daunele sunt oricum peste o mie de euro. Şi trebuie comparat dacă valoarea daunei compensează valoarea bonusului pe care îl poţi obţine din discounturile pe care le ai de la un an la altul”, a declarat Mădălin Roşu, preşedinte BAAR.
Alţi şoferi, alte variante. “Cei care au fost mai grijulii şi-au înmatriculat maşinile pe numele unor rude mai în vârstă şi care, conform tarifelor actuale, au preţuri mai mici. Chiar şi un 10% dacă este, e convenabil. La 1.500 de lei, înseamnă 150 de lei în minus“, a declarat Sergiu Costache, preşedinte ApPA. Cu toate artificiile folosite, asigurările tot scumpe sunt, se plâng şoferii. În timp ce unii scot bani frumoşi din buzunar pe RCA, alţii sfidează legea. “Cine nu-şi face RCA este foarte bogat şi îşi permite luxul de a merge neasigurat. În cazul în care produci un accident, costurile pot fi mari şi foarte mari”, a declarat Mădălin Roşu, preşedinte BAAR.
Statisticile arată faptul că 10% dintre şoferii care circulă pe străzile din România nu au asigurare obligatorie. Sunt doar estimări acestea, pentru că date oficiale nu există în acest sens. În cazul în care un şofer este prins fără RCA, acesta riscă o amendă de până la 2.000 de lei. În plus, i se vor reţine certificatul de înmatriculare şi plăcuţele maşinii. În România există 7 milioane de poliţe şi mai bine de 10 milioane de vehicule înamtriculate. (sursa)