Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe al căror tub încep să se distingă, gravate de ironia sorții, inscripțiile MUIE PNL și MUIE USR.

Vaccinarea merge prost și, pe măsură ce președintele pricepe că SRI nu-i poate cîștiga și competiția asta, vraja României injectate se destramă repede. România educată și România normală, trecute prin iluzie, stau și se uită amuzate, așa cum stăteau și se uitau Voiculescu și Oancea cînd îi dădea Gigi Becali unui jurnalist de la Antena 1 cu plăcuța suedeză peste interviu.

O țară adusă în pragul negării de sine prin manevrele unui mediocru țîfnos, îmboldit de ambiție goală, nu are multe opțiuni. Cu economia încremenită, cu mijloacele de producție sabotate prin lege și cu forța de muncă lichidată prin export și fiscalitate, România nu-și poate reveni decît prin vaccinare. Pe moment, în cutia cu proiecte de țară nu există decît sticluțele cu ser anti-COVID. Primul și singurul lucru pe care-l are de făcut Guvernul în următoarele luni e să vaccineze oameni.

Fără să facă nimic, fără ca președintele, Guvernul, instituțiile sau știința ei să aibă vreun merit, România a primit vaccinul cadou și, pentru întîia dată în istorie, are de făcut un lucru simplu, clar, cunoscut, care nu cere dezbateri: să-l administreze repede populației.

Un expert britanic în boli infecțioase, chemat de cabinetul Johnson să evalueze mersul vaccinării, spune că imunizarea de turmă, adică vaccinarea a 60-70% din populație, trebuie făcută pînă în vară. Altminteri, zice Jeremy Farrar pentru Der Spiegel, ruperea lanțului de contagiune se duce pe copcă și pandemia va fi pe capul omenirii ani la rînd. Dacă nu se imunizează turma înainte de venirea toamnei, 2021 va fi un an ratat, aproape egal cu 2020, dominat de criză, de măști, de distanțare și de restricții, un an în care oamenii suferă și mor la ATI.

Argumentele țin de matematica simplă și de realitatea noilor mutații. Dacă viteza de răspîndire a noilor tulpini depășește viteza de imunizare, propagarea epidemiei nu mai poate fi stinsă prin vaccin, mai ales printr-un vaccin care dă o imunitate temporară. În plus, pe măsură ce se pierde timp, creativitatea virusului poate depăși, prin mutații, capacitatea vaccinului de a-i face față.

Prin urmare, tot ce au de făcut aceste creaturi de la putere, care duc în spinare, cu acordul poporului, povara propriei îmbogățiri, e să organizeze vaccinarea oamenilor. În pauzele de furat, în paralel cu vînzarea companiilor de stat profitabile și alternativ cu împărțirea funcțiilor, trebuie să se asigure că vaccinul se mută din congelatoare în oameni, 24 de ore pe zi, zi de zi.

Noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, se arată dezinteresat de campania de vaccinare. Ca lobbyst al mufării asigurărilor private la bugetul public și nepot al cunoscutului lobbyst Pharma Nic Voiculescu, e îndreptățit să aibă alte priorități. Ministrul Ciucă, de la Apărare, stă și el deoparte. Armata se ferește de bătăliile dinainte pierdute, e destul că va fi ciuruit colonelul Gheorghiță. De altfel, și Ciucă, și Voiculescu au vieți personale complicate, amîndoi sînt angajați în relații. Unul e favoritul de gen al președintelui, celălalt duce povara iubirii mărturisite a lui Gabriel Liiceanu, care-l găsește angelic, frumos, îl poreclește Maica Tereza și se îndrăgostește de el iremediabil.

Lăsîndu-l la o parte pe Arafat, care are meritul de a fi prezent chiar dacă îndreaptă totul spre haos, campania de vaccinare e părăsită de cei care au responsabilitatea ei. Nu-i vedem pe Iohannis, pe Cîțu, pe Voiculescu, pe Ciucă bătîndu-și capul în vreun fel. Nu există planuri simple și concrete, nu există o gîndire anterioară, nu există bani pentru autoritățile locale care trebuie să preia organizarea în teritoriu, nu există o schemă cunoscută de evoluție a programului de vaccinare prin centre anunțate din timp, caravane, formule de înscriere, nu există nimic din ceea ce era normal să existe. Nu există, deci, nici o speranță pentru imunizarea de turmă în timp util.

Prin efectele pandemiei asupra economiei, România e cea mai lovită țară din UE și se poate salva doar dacă ajunge pe primul loc la rata de vaccinare în Europa, așa încît termenul ei de repunere în funcțiune să poată compensa toate celelalte înapoieri. E momentul nostru de reabilitare, șansa să dobîndim cu caii și cu cascadorii ceea ce nu reușim cu actorii și cu regizorii. Dacă ne-am arăta stahanoviști la vaccinare am obține un avantaj moral care se poate transforma în optimism economic, social și internațional. O medalie de aur la vaccin ar face uitate multe defecte ale economiei, așa cum medaliile la gimnastică, pe vremuri, făceau uitate foamea, frigul, și mizeria din țară.

Vaccinuri vor veni. Nic Voiculescu poate explica oricui că Big Pharma nu va rata un asemenea business. Rămîne doar ca nepotul să-și facă timp și de Sănătate, chiar dacă în această industrie se trăiește din nevoia de medicamente a celor bolnavi.

preluare din catavencii.ro autor: Doru Bușcu

Articolul precedentDe ce nu putem alege între vaccinul Moderna și cel de la Pfizer atunci când mergem să ne vaccinam
Articolul următorAvioanele americane. Versiunea non-manea…