Se anunță sărbători mohorâte pentru milioane de oameni din mai toată Europa, din cauza creşterii inflației și a prețurilor la produsele de bază.
În Marea Britanie, sunt destui cei care abia reuşesc să pună mâncare pe masă. Deci cadourile nici nu intră în discuţie anul acesta. Nici statele din zona Euro nu se descurcă mai bine. Peste Canalul Mânecii, francezii își doresc, de Crăciun, prețuri mai mici.
În Marea Britanie, inflația a ajuns la 11%
În Marea Britanie, inflația a ajuns la 11% și prețurile la alimente au urcat cu peste 16 procente față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care Banca Angliei avea ca țintă o inflație de 5 ori mai mică. Regatul se confruntă și cu o criză provocată de costurile mari la întreținere și chirii. Milioane de familii au ajuns în pragul sărăciei.
Majorie Damah, angajat școala primară Van Gogh: “Angajatele de la sala de mese au observat că unii copii, în special, cer mai multă mâncare. Cred că e foarte, foarte trist atunci când oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau merg la supermarket după alimente.”
Potrivit unui sondaj realizat în Marea Britanie, aproximativ patru milioane de copii au fost nevoiți să mănânce mai puțin sau să sară pese mese în luna septembrie. Mii de mame singure care se bazeaza pe ajutoarele venite de la organizațiile de caritate și băncile de alimente.
Tash Grant, mamă singură: “Cel mai mult mă chinui atunci când copiii sunt în vacanță, pentru că trebuie să le ofer micul dejun, prânzul, cina. Trei mese pe zi. Așa că (de sărbători) o să am cel mai mult de furcă anul acesta.”
Mai este putin până la sărbători si unii părinți trebuie să decidă dacă le mai cumpără cadouri copiilor sau renunță la micile bucurii doar ca să le asigure hrana.
Tash Grant, mamă singură: “Uneori trebuie să alegi între hrană, căldură, lucruri pentru copii… chestii de bază, cum ar fi haine sau încălțăminte. Așa că… da, simțim (criza).”
Nici în Franța, situația nu este mai relaxată
La Paris abia au fost aprinse luminile festive de sărbători, dar oamenii sunt cu ochii mai mult la cheltuieli.
Joseph Toguyera, șofer de taxi:“(Îmi doresc) să scadă prețurile. Inflația e prea mare și, dacă prețurile ar scădea în noul an, ar fi un cadou minunat de Crăciun.
Kattia Polfer: “(Îmi doresc) pace. Pace, pentru că uitați ce se întâmplă, facturile cresc, dar salariile nu cresc. Așa că vrem pace. Să se termine toată povestea asta (cu războiul), ne-am cam săturat.”
În Franța, inflația a atins 6,2%, potrivit Institutului de Statistică al Uniunii Europene.
În alte țări, situația e si mai gravă. În Estonia, de exemplu, prețurile au crescut cu 21,4% în luna noiembrie, față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar Olanda inflatia a ajuns la 9,9%. În medie, în noiembrie, Zona Euro a înregistrat o inflație de aproximativ 10%.
Sursa: StirilePROTV