A venit vremea să NU mai îndesăm bani în buzunarele lacome ale austriecilor! – scria senatorul bihorean Florian Bodog, într-o postare pe Facebook din decembrie anul trecut.

Neobrăzarea actualilor guvernanți de la Viena, spunea Florian Bodog, lăcomia cu care se uită înspre noi, trufia cu care ne decid ei destinele nu trebuie să rămână nepedepsite, iar românii au început, așa cum e și normal, să se mobilizeze!

Vreau să anunț, scria senatorul bihorean, că mă alătur acestor inițiative și voi fi foarte atent să nu mai finanțez în niciun fel companiile austriece sau pe cele care au legătură cu țara respectivă și la nivel de produse și la nivel de servicii.


În acest context, Florian Bodog a susținut săptămâna trecută, în Parlament, o declarație politică prin care ridică semne de întrebare cu privire la oportunitatea atribuirii unor lucrări finanțate din fonduri UE către firme austriece în condițiile în care, pe motive inventate, Austria blochează în continuare aderarea noastră la Schengen, iar marile lor corporații se opun plății taxelor și impozitelor datorate statului român!

Iată ce a declarat senatorul:

Consiliul Județean Bihor, stăpânit de baronul PNL Ilie Bolojan, a atribuit recent o lucrare de aproximativ două sute de milioane de lei fără TVA unei firme de construcții din Austria. Toate bune și frumoase. Probabil că totul a fost făcut ca la carte, probabil că firma a meritat, fiind și unul dintre liderii domeniului în țara noastră, probabil că a avut o ofertă imbatabilă.

Nu putem însă, dacă ne gândim, totuși, la țara noastră – și mai ales, așa cum clamează mereu colegii noștri de coaliție, la capitalul românesc – să nu vedem cum câteva zeci de milioane de euro, mare parte din fonduri UE, vor lua iarăși calea Austriei, o cale poate mult prea bătătorită pentru a nu ridica câteva semne de întrebare, mai ales că în sens invers, de la Viena către noi – la nivel politic, e adevărat – ni se întorc doar minciuni și umilințe.

Dintr-o lovitură, așadar, acele zeci de milioane de euro nu rămân în țară, decât sub forma unor drumuri cu o singură bandă pe sens care puteau fi, cred eu, realizate și de firme românești, sau de asocieri de firme românești, cu sediul fiscal în țară, plătitoare de taxe și impozite aici. Și cred că nu are rost, acum, să redeschidem discuția privind marile corporații austriece și plata taxelor pe care le datorează statului în care realizează profituri colosale!…

Fără a mai face alte considerații, permiteți-mi vă rog să vă prezint trei fapte:

1.    După un calcul făcut în presă, prin blocarea repetată a aderării noastre la Schengen, deși îndeplinim toate condițiile cerute altora, deși am plătit mult firmelor occidentale pentru tehnică și dotări, România pierde cam 25 de miliarde de euro!

2.    Conform unor date prezentate public la final de decembrie, 52% dintre austrieci susțin decizia guvernului lor de a bloca aderarea României la Schengen.

3.    În același timp, tot în decembrie, 56% dintre români susțineau blocarea achizițiilor statului român de la companiile austriece!

Față de toate acestea, vă rog să judecați dumneavoastră dacă e bine ca Austria să își ia partea leului din fondurile UE alocate țării noastre și dacă, în limita atribuțiilor sale, Consiliul Județean Bihor a acționat sau nu în favoarea României. (sursa)

Articolul precedentRomânia a devenit liderul furnizorilor de combustibil către Ucraina!…
Articolul următorMilioane de români primesc ajutoare în 2023: bani pentru facturi, alimente, rechizite școlare și copii nevoiași