Presupusul caz de corupţie în favoarea Qatarului în care sunt implicaţi reprezentanţi ai Parlamentului European „afectează grav reputaţia” acestei instituţii a UE, a declarat comisarul european al Economiei, italianul Paolo Gentiloni, duminică, potrivit AFP.

În acest caz, un judecător belgian anchetează „plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor” acestei instituţii, a reamintit duminică parchetul.

Şase suspecţi au fost reţinuţi vineri în Belgia, printre care vicepreşedinta elenă a Parlamentului European, Eva Kaili, fostul eurodeputat italian Pier-Antonio Panzeri şi secretarul general al Conferinţei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, şi el italian.

Patru dintre cele şase persoane reţinute au fost inculpate şi încarcerate, printre care şi Eva Kaili.

„Acest caz ruşinos şi intolerabil afectează grav reputaţia” Parlamentului European, a spus Gentiloni în cadrul unei emisiuni la Rai.

„Parlamentul European a fost întotdeauna vârful de lance în privinţa drepturilor. Probabil că nu a fost dotat cu puteri suficiente, însă în privinţa principiilor a fost întotdeauna un punct de referinţă”, a subliniat el.

Dacă se confirmă că cineva a primit bani pentru a încerca să influenţeze opinia Parlamentului European, cred că ar fi unul dintre cele mai dramatice cazuri de corupţie din ultimii ani.

Soţia şi fiica lui Pier-Antonio Panzeri au fost, de asemenea, arestate în Italia în virtutea unui mandat european emis de parchetul belgian, suspectate că au avut cunoştinţă şi au beneficiat de avantajele financiare sau de alte natură primite de fostul eurodeputat. Ele au fost plasate în arest la domiciliu.

Conform unor documente ale justiţiei belgiene care însoţesc mandatul european de arestare, consultate de agenţia italiană de presă ANSA, Panzeri este suspectat că s-a folosit de influenţa sa în Parlamentul European „în avantajul Qatarului şi Marocului”. Scandalul a izbucnit în plină desfăşurare a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, în contextul în care ţara-gazdă, Qatar, este nevoită să depună eforturi pentru a-şi apăra reputaţia, criticată în privinţa drepturilor omului, în special cele ale lucrătorilor.

Cazul survine, de asemenea, înaintea unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg, unde relaţia dintre UE şi Qatar ar urma inevitabil să apară în dezbateri.

Citeşte întreaga ştire: „Unul dintre cele mai dramatice cazuri de corupţie din ultimii ani”. Comisar european, despre arestările din Parlamentul European

Articolul precedentCum putem evita accidentele provocate de „gheața neagră”. Recomandările unui expert în siguranță rutieră
Articolul următorSărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare