Faptul că, și ne iertați că o tot reamintim, Constituția nu îi permite președintelui României să fie și lider partid nu mai contează (sic!). Este okay, este bine și așa, cum spun românii… Oricum toți știm că este (lider de partid), deci ce să ne mai ascundem? Desigur, cu toate consecințele care decurg de aici!
Însă! Fapul că la Vila Lac, unde s-a adunat crema liberalilor aseara, au venit peste 17 persoane după numărătoarea presei, este totuși și grav și nesimțit și… pernicios!
Așadar, dacă vrei să faci o nuntă cât de cât, te împiedică domnii Vela și Arafat și grupul lor și, desigur, virusul mortal. Dacă vrei să faci o ședință a cremei PNL, nu te împiedică nimic pentru că EXACT cei care ar trebui să te împiedice, sunt acolo! La Vila Lac, desigur.
Dincolo de nesimțirea crasă, monumentală, a întâlnirii, iată și o dare de seamă a discuțiilor, așa cum a aflat-o stiripesurse.ro:
Încă de la debutul ședinței la care au participat printre alții Ludovic Orban, Violeta Alexandru, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Dan Motreanu, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan, Vasile Blaga, Mircea Hava, Marian Petrache, Florin Roman, Alina Gorghiu, Emil Boc…, în total 17 persoane, președintele Klaus Iohannis le-a spus celor prezenți că a dorit ședința pentru că a simțit o ”oarecare tensiune” între Guvern și Partid și că lucrurile trebuie tranșate în cadrul partidului.
Potrivit surselor participante la discuții, președintele nu i-a reproșat nimic în mod direct premierului Ludovic Orban, dar din felul în care a pus problema le-a fost clar tuturor că există o răceală din ce în ce mai accentuată între palate. ”Ludovic Orban e prim-ministru și el decide dacă se va face o remaniere sau alta. Este echipa lui și decizia e la el”, ar fi spus sec președintele și nu a avut nici un cuvânt de dojană la adresa celor care au criticat violent și pe față în mod public guvernul.
Cu mingea ridicată la fileu de președintele au început și criticile. Oameni ca Florin Roman, Vasile Blaga, Cristian Bușoi, Robert Sighiartău sau Dan Motreanu au susținut în intervențiile lor că lucrurile nu merg deloc bine. Dan Motreanu le-a spus celor prezenți într-un discurs extrem de elaborat că partidul trebuie să depășească etapa jocurilor mărunte și să conștientizeze situația deloc roz în care se află și să se pregătească pentru dispozitiv de război total cu PSD-ul care s-a întărit.
Cuvântul a fost preluat apoi de Vasile Blaga care a deplâns situația în care s-a ajuns ca ”niște fătuci să creadă că știu mai multe decât oameni cu experiență uriașă de partid în spate”. ”Eu am condus multe campanii electorale și am și condus partidul ăsta, dar acum văd un haos de nedescris”, ar mai fi spus Blaga.
Cuvinte dure au avut și Florin Roman și Cristian Bușoi, dar cel care ar fi tras cu tunul ar fi fost Rareș Bogdan. Acesta l-ar fi înfruntat în față pe premier: ”Constat că partidul a devenit o anexă a Guvernului. E plin de consilieri care ne spun cum ar trebui să facem, cum ar trebui să guvernăm. Eu știu că partidul și președintele Klaus Iohannis au făcut posibil acest guvern și nu invers! Partidul trebuie să fie principal pentru că fără el și fără președinte acest guvern nu ar fi existat niciodată.”, ar fi spus Rareș Bogdan care i s-ar fi adresat direct premierului spunându-i și că vrea să fie prieten cu el, dar în felul în care se prezintă lucrurile azi nu e posibil.
Replica a venit imediat din partea vicepremierului Raluca Turcan. Ea a spus că ”sunt intolerabile ieșirile publice ale unor colegi care critică guvernul PNL de parcă ar face parte din opoziție”.
Replica la replică a venit imediat și a fost devastatoare: ”Nu există un lider suprem în partid, asta să fie clar! În primul rând suntem colegi, dar Ludovic să nu mai asculte tot felul de maimuțoi care îi susură la urechi tot felul de povești”, i-a spus un alt lider liberal premierului făcând abstracție că atacul fusese lansat de vicepremier.
Rareș Bogdan, principalul vizat de intervenția Ralucăi Turcan a continuat și el: ”Ludovic, să știi că prietenii tăi sunt aici în sală! Nimeni nu îți contestă calitatea de șef al guvernului și pe cea de președinte al partidului, dar rămâi cu prietenii!”
S-a trecut apoi și la alte teme și au izbucnit tot felul de controverse. În zona economică s-a vorbit de noi pachete care să ajute intreprinderile în contextul căderii accentuate și a lipsei de bani la buget, dar și de problema pensiilor speciale.
A urmat tema alegerilor locale și parlamentare. De principiu toată lumea a fost de acord că alegerilor locale trebuie organizate la sfârșitul lui septembrie (posibil 27) – maxim începutul lui octombrie, iar alegerile generale la începutul lunii decembrie. Asta în ciuda revenirii pandemiei cu noul tip de coronavirus. Potrivit surselor STIRIPESURSE.RO toți participanții au fost de acord că PNL nu își poate permite amânarea alegerilor pentru primăvara lui 2021 la ritmul de erodare din prezent care tinde să se amplifice. Mulți și-au exprimat îngrijorarea cu o posibilă decizie a Curții Constituționale cu privire la cine stabilește date alegerilor – guvernul sau Parlamentul – legea fiind acum pe masa judecătorilor constituționali care au fost sesizați de PNL după ce PSD-Pro Romania-UDMR-ALDE au decis prin lege ca Parlamentul va decida data alegerilor.
În ce privește cota PNL în sondajele de opinie participanții au fost împărțiți. Unii au criticat sondajul comandat SOCIOPOL condus de Mirel Palada – ”nimeni nu crede că avem peste 40 la sută, nu ne fac bine astfel de sondaje pentru că nu mai mințim pe nimeni”, a comentat acid unul din ardelenii participanți la ședință. ”Unii au spus 37, alții 34, alții și mai puțin”, ne-au relatat surse participante, iar in discuțiile care au urmat celei principale ”au fost câțiva care au spus că au văzut studii serioase că pe noi ne prinde toamna bine sub 30 la sută, undeva la 27 la sută”.
O discuție interesantă a avut loc vis-a-vis de București. Au fost participanți la întâlnire care au concluzionat că Nicușor Dan candidat la Primăria Capitalei a fost și este o idee foarte proastă. ”Omul chiar s-a izolat! Poate îi spune careva că a trecut perioada”, a glumit acid unul din participanți, în timp ce Rareș Bogdan ar fi spus direct că: ”eu nu cred că Nicușor Dan va câștiga alegerile în fața lui Firea. Nu e cea mai bună soluție domnule președinte! Aș vrea să vă gândiți că l-ați fi putut avea candidat la Sibiu acel oraș nu s-ar fi dezvoltat niciodată. El nu e un constructor, un vizionar care să deschidă orașul… el e un om specializat în a opri, în a face plângeri penale, un gică-contra. El ne-a arătat că e specialist în a bloca și nu în a construi, nu e un constructor!”, dar i-ar fi asigurat pe cei prezenți că în cazul în care Nicușor Dan va fi menținut ca și candidat el va fi primul care îi va face campanie electorală pentru că este un soldat credincios partidului.
Concluzia întâlnirii a fost dată tot de unul din participanții la întâlnirea de la vila de protocol, Vila Lac II: ”Tocmai m-am trezit în seara asta! Președintele nu-l mai vrea pe Orban! Faptul că nu a spus nimic în a-l sprjini când lupii rupeau din el îmi arată că în curând se va trece de la amortizoare la furci și topoare. În condițiile astea PSD trebuie să rămână la pop-corn, vorba lui Ponta”.
De remarcat că pe tot parcursul întâlnirii premierului Ludovic Orban a evitat să escaladeze în ciocnirile de partid și a rămas pe zona guvernamentală și împăciuitoare.
sursa și materialul complet, aici