romaniatv.net: Termenul limită pentru depunerea cererilor este 15 octombrie 2022. Acestea se depun la primăria localității de domiciliu.
Începând cu data de 1 noiembrie 2022, se va acorda ajutorul de încălzire lunar pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece 2022-2023, conform prevederilor Legii consumatorului vulnerabil.
Beneficiari ajutorul de încălzire
Potrivit legii, de ajutorul pentru încălzirea locuinței pot beneficia familiile sau persoanele singure care nu au alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care obțin un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.
În cele ce urmează, detaliem condiţiile specifice pentru unul dintre judeţele României. „Amintim că toţi cei care vor să beneficieze de ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, trebuie să depună cererile și declarațiile pe propria răspundere până la data de 15 octombrie 2022”, ne-a informat Gabriela Iova, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bihor.
Condiții pentru acordare ajutor de încălzire
Pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței, persoanele singure sau familiile cu venituri reduse trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, ajutorul de încălzire se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire; numai familiilor sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei; numai pentru o singură locuinţă (pentru locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă); numai titularului contractului încheiat cu furnizorul; numai consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire, au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi au contracte valabile de furnizare a energiei electrice (în cazul solicitării ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică).
„Ajutorul se acordă în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat”, explică directorul executiv al AJPIS Bihor.
Astfel, pentru un venit mediu lunar pe membru de familie sau persoană singură mai mic de 200 de lei suma decontată de AJPIS Bihor este 100% din valoarea facturii. Pentru un venit cuprins între 200,1 lei și 320 de lei se decontează 90% din valoarea facturii.
„Ajutorul de încălzire al locuinței se obține prin completarea unui formular pe propria răspundere similar cu cel din anii anteriori. Formularul se obține de la primăria de domiciliu sau se poate descărca de pe pagina AJPIS Bihor. Formularul se poate depune personal, electronic sau prin poștă”, a precizat Gabriela Iova.
CARE SUNT CONDIȚIILE DE ACORDARE PENTRU AJUTORUL DE ÎNCĂLZIRE
- numai pentru un singur sistem de încălzire
numai familiilor şi/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei
numai pentru o singură locuinţă (pentru locuinţa de domiciliu sau de reşedinţă)
numai titularului contractului/convenţiei individuale încheiat/încheiate cu furnizorul
numai consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire, au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi au contracte valabile de furnizare a energiei electrice (în cazul solicitării ajutorului pentru încălzirea cu energie electrică)
UNDE DEPUNE FORMULARUL?
La primăria pe raza căreia are locuința solicitantul, astfel:
- personal
electronic
transmis prin poștă
Persoanele care vor utiliza formularul de cerere-declarație pe propria răspundere în format electronic de tip PDF inteligent, îl vor putea completa direct pe calculatorul personal, și ulterior: - îl pot lista, semna și apoi depune/transmite prin poștă către primărie;
îl pot semna electronic ori scana, după caz, și transmite electronic către primării (sursa)