Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din Ministerul Afacerilor Interne a semnat marți cu compania olandeză Damen un contract pentru cumpărarea a două nave multirol pentru pompieri. Contractul a fost semnat într-o ceremonie publică, iar șeful IGSU, Raed Arafat, a declarat că navele costă 20 milioane euro, respectiv 24 milioane de euro.

De remarcat că acest contract e semnat cu o zi înainte de vizita în România a premierului olandez Mark Rutte, care urmează să discute cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

G4Media a scris în septembrie că Olanda e singura țară care mai ridică probleme față de aderarea României la Schengen. Un partid junior din coaliția guvernamentală condusă de Rutte ar avea rezerve față de intrarea României în Schengen.

De remarcat că Raed Arafat nu a menționat nimic despre procedura de achiziție – dacă a fost o licitație sau o atribuire directă. Sumele necesare pentru realizarea achiziției sunt din fonduri europene – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în cadrul Proiectului Viziune 2020. Cele două nave sunt destinate operațiunilor de căutare, salvare și stingerea incendiilor.

În portalul achizițiilor publice există o licitație lansată de IGSU la 1 iunie 2022 pentru două nave multirol, în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, iar singurul participant la licitație este compania olandeză DAMEN SHIPYARDS GORINCHEM B.V. (sursa)

Articolul precedentSe depun cererile pentru ajutorul de încălzire. Care este termenul limită şi condițiile TUTORIAL VIDEO
Articolul următorÎn ziua în care Rutte vine în România, ambasadorul Olandei spune că nu merităm să intrăm încă în Schengen