Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a sugerat că graniţele externe ale UE ar putea rămâne închise până în septembrie, scrie zf.ro. În ceea ce priveşte libertatea de mişcare între statele europene, revenirea la normal va începe mai repede, dar va fi un proces lent. Însă unele guverne grăbesc lucrurile.
Spre exemplu, guvernul Cehiei le permite de săptămâna trecută cetăţenilor săi să călătorească în străinătate şi pentru alte motive în afară de muncă, chiar şi pentru o vacanţă. Decizia s-ar justifica prin faptul că pandemia de COVID-19 este ţinută sub control. De altfel, Cehia, condusă de un guvern considerat populist, se numără printre primele ţări europene care au anunţat şi aplicat relaxarea condiţiilor de izolare, iar aceasta pentru că acolo pandemia pare să dea înapoi. Cehia se laudă şi cu a fi prima ţară din UE care a eradicat pesta porcină. Prin ridicarea interdicţiei de a călători în străinătate pentru cetăţenii săi, guvernul de la Praga a făcut mai degrabă un pas simbolic decât unul de mare însemnătate practică.
Italia, ţara unde pandemia a lovit cel mai dur, nu a interzis explicit turismul sau primirea cetăţenilor din alte state europene, însă măsurile de izolare, cum ar fi închiderea hotelurilor, fac practic imposibile călătoriile. Libertatea de circulaţie şi deschiderea spaţiilor de cazare este esenţială pentru turismul naţional şi internaţional, dar şi pentru comerţ. De aceea, găsirea unor repere în timp şi spaţiu privind revenirea la normal este importantă pentru aceste sectoare şi cele conexe. În Austria, hotelurile şi restaurantele s-ar putea redeschide cel mai devreme după mijlocul lunii viitoare, însă guvernul şi-a rezervat dreptul de a „trage frâna de urgenţă“ dacă situaţia o va cere.
În Croaţia, ministrul turismului Gari Cappelli a declarat zilele trecute că prima fază a sezonului turistic ar putea implica redeschiderea zonelor de campare, a porturilor şi hotelurilor din zonele mai izolate. „O revenire modestă poate începe în aceste zone stricte care pot oferi izolare şi protecţie“, a spus oficialul. „Căutăm, de asemenea, să permitem să vină străinilor care au aici iahturi.“
În Germania, unde cancelarul Angela Merkel a îndemnat la prudenţă maximă în ceea ce priveşte ieşirea din izolare, hotelurile, spaţiile de cazare, hostelurile pentru tineri şi campingurile nu sunt deschise pentru turişti şi nu există indicii pentru când s-ar putea întâmpla acest lucru. Deocamdată, acolo hotelurile oferă spaţii de locuit celor care nu vor să lucreze de acasă.
În Portugalia, hotelurile îşi fac speranţe că vor putea primi din nou oaspeţi începând cu sfârşitul lunii iunie/începutul lunii iulie. Preşedintele asociaţiei hotelierilor portughezi Raul Martins a spus că majoritatea hotelurilor vor începe să-şi repornească afacerile în iulie, unele poate un pic mai devreme. Până atunci, este pregătită o „garanţie sanitară“ specială pentru a da clienţilor încredere, iar managerii din turism spun că este vital ajutorul de la stat. Restaurantele îşi vor aştepta clienţii din mai. Printre cei mai interesaţi de redeschiderea turismului portughez se arată a fi britanicii, dar jucătorii din industrie spun că se vor baza mai mult pe turismul local, ceea ce pentru mulţi nu va fi suficient pentru ţinerea în viaţă a afacerilor. Hotelierii din regiunea Algarve se aşteaptă ca vizitatorii străini să revină începând din luna aprilie a anului viitor.
Turismul contribuie cu 15% la economia portugheză. Circa 85% din angajaţii din sector cred că vor fi disponibilizaţi temporar în aprilie.
citiți articolul întreg aici