Printr-o postare pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului județului Bihor, din data de 24 februarie, domnul Prefect Dumitru Țiplea “atrăgea atenția” asupra faptului că, în conformitate cu Legea 259/2021, societățile comerciale și instituțiile publice puteau depune retroactiv cererile pentru stabilirea schemei de compensare a facturilor de gaze naturale și energie electrică oricând, iar prețul acestora se recalculează începând cu 01.11.2021.

𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝘀𝗮𝘂 𝗱𝗲𝘇𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗲𝗮𝘇𝗮̆ domnul 𝗣𝗿𝗲𝗳𝗲𝗰𝘁?

𝗦𝘂𝗿𝗽𝗿𝗶𝘇𝗮̆! căci agenții economici urmând sfatul unei autorități publice, precum Instituția Prefectului au depus cereri la furnizori, de la care au primit răspuns 𝗡𝗘𝗚𝗔𝗧𝗜𝗩.

Având în vedere că domnul Prefect le-a atras atenția imperativ pe Facebook, că acest lucru este posibil, agenții economici s-au adresat Autorității de Reglementare în Energie (A.N.R.E), pentru a găsi sprijin. A.N.R.E. a comunicat același răspuns 𝗡𝗘𝗚𝗔𝗧𝗜𝗩. În imagini, găsiți corespondența unui beneficiar cu furnizorul de gaze naturale precum și cu A.N.R.E.

PSD 𝗕𝗜𝗛𝗢𝗥, împreună cu mediul de afaceri extrem de afectat de aceste majorări solicită domnului Prefect și domnului Președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, inițierea unei discuții cu ministrul de resort, în vederea stabilirii unei proceduri retroactive de plafonare a prețului pentru agenții economici, pentru perioada 01.11.2021-01.02.2022, în exact aceleași condiții cum este reglementat după data de 01.02.2022.

Compensarea prețului în perioada 01.11.2021-01.02.2022, pentru agenții economici, însemna o reducere de preț cu 5% (exceptare cost transport, distribuție și acciza), pe când plafonarea din 1 februarie a însemnat un preț fix, foarte apropiat de cel plătit de persoanele fizice.

La rândul nostru “atragem atenția” domnului Prefect că sunt și multe persoane fizice, care în perioada 01.11.2021-01.02.2022 au plătit gaze naturale și energie electrică la prețuri de 5 ori mai mari, întrucât erau în procedură de schimbare a titularului de contract, de la persoana juridica la persoana fizica (de exemplu, în cazul celor care au achiziționat imobile de locuit racordate la utilități de către dezvoltatori).

Totodată, ținem să-i reamintim domnului Prefect conținutul jurământului depus la învestirea în funcție, respectiv “𝗝𝘂𝗿 să 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁 𝗖𝗼𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁̦𝗶𝗮 𝘀̦𝗶 𝗹𝗲𝗴𝗶𝗹𝗲 𝘁𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰, 𝗰𝘂 𝗯𝘂𝗻𝗮̆-𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁̦𝗮̆, 𝘁𝗼𝘁 𝗰𝗲𝗲𝗮 𝗰𝗲 𝘀𝘁𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗿𝗶𝗹𝗲 𝘀̦𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗰𝗲𝗽𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗲𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗯𝗶𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗹𝗼𝗰𝘂𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗕𝗶𝗵𝗼𝗿. 𝗔𝘀̦𝗮 𝘀𝗮̆-𝗺𝗶 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗲 𝗗𝘂𝗺𝗻𝗲𝘇𝗲𝘂!”.

Prin urmare, domnule Prefect, folosiți-vă priceperea pentru binele meu, al cetățeanului si al mediului de afaceri bihorean! (sursa)

Articolul precedentJustiția franceză deschide o anchetă penală privind implicarea firmelor private în politicile publice ale administrației președintelui Emmanuel Macron cu patru zile înaintea alegerilor prezidențiale
Articolul următorJosep Borrell: UE îi plătește lui Putin 1 miliard de euro pe zi pentru importurile de energie