Ora Pământului (“Earth Hour”) este marcată în acest an azi, 28 martie, în intervalul orar 20.30-21.30 și este cea mai mare manifestare voluntară pentru mediu din istoria omenirii.
Mișcarea “Earth Hour” a fost inițiată de “World Wide Fund for Nature” (WWF) (“Fondul mondial pentru natură”), care derulează proiecte pentru conservarea naturii în peste o sută de țări. DIn 1961 misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii să traiască în armonie cu natura – potrivit awsassets.panda.org.
In acest an, intr-un context exceptional, in care tari din intreaga lume se confrunta cu cea mai grava criza de sanatate publica ce decurge din izbucnirea pandemiei de COVID-19 (coronavirus), echipa de organizare globala, WWF, a evenimentului recomanda tuturor persoanelor sa participe digital la marcarea Orei Pamantului.
Distantarea sociala nu inseamna pierderea conexiunii sociale. Pornind de la acest deziderat, echipa de organizare globala sugereaza mai multe actiuni pentru a marca evenimentul in 2020: oprirea iluminarii acasa pentru o ora in intervalul stabilit; conectarea online la unul dintre fluxurile live din timpul noptii ale www.earthhour.org; inregistrarea vocii digital prin inregistrarea unui mesaj; impartasirea unei experiente in timpul acordat evenimentului; folosirea platformelor proprii sociale pentru a aduce informatii despre Ora Pamantului in randul prietenilor, in cadrul familiei si in comunitatea din care faci parte; folosirea hashtag-ul #EarthHour (@EarthHour pe Facebook si Twitter, @EarthHourOfficial pe Instagram) pentru a va putea impartasi postarile si povestile de pe propriile retele de socializare.
Prima editie a evenimentului a avut loc in 2007, la Sydney, in Australia, inregistrandu-se participarea a 2,2 milioane de oameni. Editiile urmatoare au implicat tot mai multe persoane, ajungandu-se in prezent la milioane de oameni din peste 180 de tari si teritorii.
Ora Pamantului a devenit un catalizator pentru impactul pozitiv asupra mediului, determinand schimbari legislative majore prin valorificarea puterii oamenilor. Evenimentul se remarca pentru implicarea si contributiile aduse, printre altele, cand a cerut o noua legislatie pentru protectia padurilor din Rusia, cand a mobilizat sprijinul public pentru crearea unei zone marine protejate de 3,5 milioane de hectare in Argentina, cand a facut posibila plantarea a 17 milioane de copaci in Kazahstan, cand a sustinut interdictia pentru utilizarea plasticului in Ecuador, potrivit postarii directorului pentru politicii internationale de biodiversitate, WWF – Germania, Gunter Mitlacher, pe latest.earthhour.org/global-action.