Ani de zile, diverși politicieni aflați acum la guvernare și diverși… experți, aflați în zona guvernării, ne tocau mărunt, zi de zi, la televizor, prin ziare și pe Internet, spunându-ne fără să clipească despre cât de nesănătoase (sic!) ar fi fost politicile fostei guvernări (PSD) de încurajare a consumului prin creșterea veniturilor populației dar și prin câteva măsuri menite să încurajeze producția locală – de exemplu în agricultură.
Și iată că din China, țara care susține în mare parte consumul mondial – prin producția extrem de ieftină și printr-un rezervor imens de forță de muncă, ne vine un virus ucigaș care blochează, aproape, planeta, blochează CONSUMUL și ne duce, aproape sigur, spre criză economică!
Ce se prefăceau că nu înțeleg actualii guvernanți, aflați atunci în opoziție, este faptul că, în realitate, consumul este forța motrice a economiei. Punct. Toate celelalte sunt doar mijloace care duc spre actul de consum. Rațiunea este simplă: nimeni nu produce nimic în gol și fără scopul de a vinde. Consumul este scopul oricărei activități economice.
Suntem acum în situația în care, datorită faptului că tot mai mulți oameni trebuie să se izoleze în casă pentru a se apăra de virusul ucigaș, CONSUMUL s-a redus brusc și dramatic și le-a pus acelor… experți și politicieni, acum guvernanți, oglinda în față: FĂRĂ CONSUM NU EXISTĂ ECONOMIE ȘI FĂRĂ MĂSURI DE ÎNCURAJARE A CONSUMULUI (DA! INCLUSIV PRIN INVESTIȚII ÎN MIJLOACELE DE PRODUCȚIE) TOTUL ESTE BLOCAT, AFACERILE SE ÎNCHID, APARE ȘOMAJUL, APARE SĂRĂCIA CRUNTĂ ȘI APAR PROBLEME SOCIALE.
Dar, dat fiind că stăm acasă și avem câteva minute în plus, haideți să nu ne uităm doar la noi. Să ne uităm la americani. Statele Unite reprezintă cel mai mare importator mondial, cu peste 13% din totalul importurilor globale (2,6 trilioane de dolari)! Pe locul doi se află China – binișor în urma Americii (2,1 trilioane), iar la jumătatea volumului de importuri al Chinei se află Germania – al treile importator mondial, cu 1,3 trilioane de dolari. Noi importam anul trecut undeva la 100 de miliarde de dolari în bunuri.
În același timp, consumul reprezintă aproximativ 70% din creșterea economică a SUA și orice scădere serioasă a acestuia duce la recesiune. Iar dacă, așa cum se spune, America strănută, restul lumii răcește. Ce ironie…
Revenind la noi. Ar trebui să ne fie clar până acum, măcar pentru perioada de după criză, cât de importante sunt măsurile de încurajare a consumului! Este un ciclu permanent, de producție-consum, care trebuie menținut în viață și, apoi, revigorat. De aceea e nevoie de măsuri reale pentru a nu lăsa puterea de cumpărare a oamenilor să se prabușească. De aceea e nevoie de lideri care să inspire încredere. De aceea e nevoie de proceduri clare, de mai puțină vorbărie și de mai mult conținut. Cum spunea cineva recent: singurele mesaje cu adevărat de îmbărbătare sunt cele care anunță măsuri concrete, reale.
Și mai e nevoie, în opinia noastră, de un lucru. Trebuie să ne mobilizăm și să consumăm, pe cât posibil, produse locale!