Premierul Poloniei spune că în ultimii doi ani mai mulți polonezi s-au întors acasă din Marea Britanie, Irlanda și Germania decât au plecat din țară. „Cred că este prima astfel de perioadă din 1956, ne bucură aceste flux net de oameni”, spune premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Potrivit Biroului de Statistică polonez, în 2019 locuiau în străinătate peste 2,4 milioane polonezi.
Premierul Poloniei crede că polonezii vor înceta să mai emigreze în câțiva ani, pe măsură ce salariile cresc în țara lor. Iar estimările indică faptul că polonezii mai au nevoie de 18 ani pentru a ajunge cu salariile la nivelul mediei din Uniunea Europeană. Aceasta este situația din Polonia.
Acum să revenim la România.
Conform unui studiu OLX, în aprilie, cele mai căutate joburi erau cele pentru munca în străinătate. Aceste poziții, pentru un job afară, se ocupă în 10 zile, în timp ce pozițiile interne pot să stea și 2-3 luni deschise.
Deși salariile s-au dublat în ultimii ani, românii continuă să își dorească să plece la muncă în afară. Mulți au crezut că această criză Covid va inversa acest trend, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Foarte multă lume pleacă supărată din România, considerând că sunt mai bine apreciați în afară, că pot avea o viață mai bună față de lupta pe care o duci zi de zi în România. Nu atât cu banii, cât cu societaea în ansamblul ei, începând de la lupta cu statul, care ia taxe și impozite, dar care nu face nimic cu acești bani pentru români.
Deși au crescut substanțial în ultimul deceniu, salariile din România sunt încă cu mult sub media europeană, chiar dacă toată lumea spune că munca din afară e aceeași cu cea din România.
Dacă polonezii își repatriază compatrioții, noi vom continua să pierdem români. (sursa)