Ziarul Financiar începe astăzi o serie de articole pe tema „De ce sunt salariile mici în România?“
Recentul anunţ al germanilor de la Dräxlmaier ,care vor construi o fabrică de baterii pentru maşini electrice la Timişoara, aduce în prim-plan o problemă structurală a economiei: de ce nu reuşim, la 14 ani de la intrarea în UE, să creştem nivelul de calificare al angajaţilor în aşa fel încât să câştige mai bine?
„Salariile mici se dau unei forţe de muncă nespecializate, care lucrează la bandă, unde investiţia pentru pregătirea personalului este mică. Sunt meserii conjuncturale, de care o fabrică are nevoie pentru un anumit produs. Trebuie să renunţăm la acest avantaj comparativ pe care l-am avut până acum câţiva ani, şi anume costul scăzut al forţei de muncă. Am avut salarii mici, o situaţie a salarizării sub nivelul mediei europene şi asta a atras investiţii străine cu consecinţe grave, negative, pentru economie“, a explicat profesorul de economie Mircea Coşea.
În Timişoara, unde va fi demarată noua investiţie, un muncitor într-o fabrică auto câştigă, în medie, circa 2.000 de lei net pe lună (3.500 de lei brut). În Timiş, unul dintre cele mai bogate judeţe ale ţării, salariul mediu era în luna martie a acestui an de 3.785 de lei net.
O analiză a ZF pe baza datelor publice arată că în trei dintre cele patru fabrici ale Dräxlmaier din România salariul mediu net al angajaţilor este mai mic decât salariul mediu net din judeţ. (sursa)
Ziarul Financiar a scris recent și despre curiosul caz al judeţului Bihor: de ce sunt salariile din Oradea mai mici ca în Botoşani dacă investiţiile străine sunt de 12 ori mai mari? Investiţiile străine, spun jurnaliștii financiari, nu aduc întotdeauna salarii mari. Dovada o face judeţul Bihor, unul dintre campionii în atragerea de investiţii străine, dar unde salariul mediu net este de 2.850 de lei net.
♦ Media salarială din Bihor este mai mică decât în Botoşani, judeţ care a atras de 12 ori mai puţine investiţii străine decât Bihorul.
Ilie Bolojan, citat de zf.ro, încearcă să dea vina pe restul județului, DEȘI două treimi din totalul angajaţilor din judeţul Bihor lucrează în zona metropolitană a Oradiei, ceea ce înseamnă că şi în Oradea angajatorii oferă salarii mici.