Ministrul Agriculturii a intrat în gura fermierilor români: El este de vină! Anul agricol 2021 riscă să devină un eșec, în condițiile în care mulți fermieri se confruntă cu spectrul falimentului, după ce Guvernul a anulat plata despăgubirilor pentru secetă.
Ministrul Agriculturii a intrat în gura fermierilor români. Asociația Forța Fermierilor consideră că orice protest public al agricultorilor este o acțiune binevenită, mai ales dacă prin aceasta se atrage atenția decidenților politici că fermierii se află într-o situația disperată și că peste 30.000 dintre aceștia riscă să rateze complet anul agricol 2021.
Așadar, membrii Asociației Forța Fermierilor se solidarizează oficial cu colegii lor din Asociația pentru Agricultură și Cooperare care miercuri, 24 martie, anunță că vor demonstra în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului pentru acordarea despăgubirilor de secetă.
Ministrul Agriculturii a intrat în gura fermierilor români: Oros e principalul vinovat
Asociația Forța Fermierilor consideră și reamintește opiniei publice, în general, și agricultorilor, în particular, că principalul vinovat pentru neacordarea acestor despăgubiri și pentru aducerea multor ferme în pericolul de faliment este ministrul Agriculturii, Adrian Oros, se arată într-un comunicat de presă.
Ministrul Agriculturii este cel care le-a promis fermierilor, inclusiv după instalarea Guvernului Cîțu, că acești bani vor fi acordați fermierilor din sumele cuprinse în bugetului Ministerului Agriculturii.
Adrian Oros avea obligația să se lupte pentru a obține aceste sume pe care le-a garantat fermierilor și să îl convingă pe premierul Florin Cîțu de necesitatea plății despăgubirilor de secetă.
”Responsabilitatea este a ministrului Adrian Oros. Orice protest, orice solicitare publică, în primul rând către acesta ar trebui să se îndrepte. Înțeleg că domnul Oros ar cam vrea să scape de această răspundere, ducând discuția către premierul Cîțu, dar nu cred că va scăpa atât de ușor.
”Trebuie să învețe să își respecte cuvântul”
Noi, cel puțin, cei de la Asociația Forța Fermierilor, vom reaminti permanent public că ministrul Agriculturii trebuie să învețe să își respecte cuvântul dat sau să își asume eșecul, una din două, se mai arată în comunicat.
Până acum nu s-a întâmplat acest lucru și asta cred că arată ca Adrian Oros este un om politic slab. Revenind la protestul de astăzi, le urăm mult succes colegilor noștri din Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Ne-ar fi plăcut să primim și noi același sprijin când am pichetat Ministerul Agriculturii, în februarie, atunci când Legea Bugetului nu era încă adoptată și acordarea despăgubirilor ar fi avut o șansă mai mare să se întâmple.
Acum, oportunitatea este mult diminuată, dar solidaritatea cu protestul de astăzi este, din punctul nostru de vedere, lucrul corect de făcut. Sperăm să se fi trezit, în al doisprezecelea ceas, reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Dezvoltare”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.
”Să își demonstreze seriozitatea ultimelor declarații”
Asociația Forța Fermierilor îi solicită ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să își demonstreze seriozitatea ultimelor declarații către agricultori, că va încerca plata despăgubirilor la prima rectificare bugetară, prin notificarea de urgență a Comisiei Europene că intenționează să acorde acest ajutor de stat.
Fără acest acord, o Ordonanță de Urgență în acest sens nu ar putea fi adoptată, indiferent de moment. Ministrul Agriculturii a mințit în noiembrie 2020 că acest acord ar fi fost cerut deja. Considerăm că notificarea Comisiei Europene, fără a preciza o dată exactă pentru acordarea despăgubirilor, este un prim gest prin care Adrian Oros ar putea să își recapete încrederea fermierilor.
Asociația Forța Fermierilor, acționând sub sloganul ”Agricultura în ofensivă”, este cea mai dinamică organizație profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătățile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi.
Asociația Forța Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate și de regiune geografică. (capital.ro)