Când ai făcut ultima dată curățenie în cămară? Pentru a te ajuta să începi, iată nouă lucruri comune din cămară pe care, cel mai probabil, ar trebui să le arunci. De cele mai multe ori, cămara dă pe dinafară. Folosim fiecare colț și spațiu disponibil pentru a depozita de toate, de la conserve de fasole la gustări. Deși ne-ar plăcea să spunem că toate produsele din cămară sunt proaspete, adevărul este că știm că unele dintre ele au expirat sau s-au deteriorat. Iată cele nouă tipuri de produse din cămară care ar trebui să fie aruncate.

1. Uleiuri de gătit

Uleiurile precum cel de canola sau cel de măsline nu rezistă atât de mult pe cât ai putea crede. Ele rămân proaspete doar aproximativ 4 luni dacă sunt neînchise. Totuși, se pot degrada chiar mai repede dacă sunt expuse la lumină, aer sau căldură. Verifică dacă uleiurile sunt încă bune, mirosindu-le. Dacă simți un miros rânced, chimic, fermentat sau chiar asemănător cu cel al creioanelor cerate, e timpul să le arunci. Dacă nu ești sigur, gustă-le – un ulei acru sau săpunos trebuie aruncat.

2. Ierburi și condimente

Dacă îți place să experimentezi în bucătărie, probabil ai stocat ierburi și condimente uscate pe care le-ai folosit doar o dată sau de două ori. Deși acestea nu expiră, își pierd aroma în timp. Condimentele măcinate rezistă 2-3 ani, iar cele întregi până la 4 ani. Aruncă-le pe cele mai vechi decât aceste intervale, deoarece nu îți vor mai îmbunătăți preparatele, scrie eatingwell.com.

3. Făină

Indiferent dacă ești un brutar dedicat sau ocazional, probabil ai pungi de făină deschise în cămară. Făina rămâne proaspătă aproximativ 8 luni la temperatura camerei. Făinurile integrale, fără gluten sau din nuci au o durată de viață mai scurtă din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi. Dacă a trecut mai puțin de un an de la achiziție, testează mirosul – dacă are un miros rânced sau acru, arunc-o.

4. Orez și paste uscate

Indiferent dacă ești un fan al pastelor sau le folosești rar, probabil ai pungi deschise de orez și paste care au fost uitate pe rafturi. Deși pot rezista ani de zile, verifică-le și aruncă-le pe cele care sunt decolorate, deformate sau miros rânced.

5. Praf de copt, bicarbonat și drojdie

Dacă nu gătești des, este posibil ca agenții de dospire din cămara ta să fie expirați. Praful de copt neînchis rezistă aproximativ 6 luni, iar bicarbonatul până la 18 luni. Testează praful de copt adăugându-l în apă caldă – dacă face spumă, este încă bun. Pentru drojdie, verifică data de expirare sau depoziteaz-o la congelator pentru a-i prelungi viața.

6. Nuci

Nucile au o durată de viață scurtă din cauza conținutului ridicat de grăsimi. Dacă au trecut mai mult de 6 luni de la achiziție și nu au fost păstrate la congelator, probabil au devenit râncede. Mirosul sau gustul acru indică faptul că trebuie aruncate.

7. Sirop de arțar

Dacă nu consumi des clătite sau waffles, este posibil să ai sirop de arțar deschis care trebuie aruncat. Spre deosebire de miere, siropul de arțar se strică. Dacă a fost deschis și păstrat în afara frigiderului, poate face mucegai.

8. Cadouri și suveniruri alimentare pe care nu le vei folosi

Cadourile gourmet sau suvenirurile pot rămâne nefolosite ani de zile. Dacă ceva a rămas neutilizat mai mult de 2 ani, aruncă-l – probabil că a expirat sau nu mai este la fel de bun.

9. Ornamente pentru prăjituri

Deși zahărul din decorurile pentru prăjituri rezistă mult timp, aditivii și coloranții pot deveni râncezi. Dacă ultima ta prăjitură decorată datează de acum câțiva ani, fă un test vizual și olfactiv – dacă sunt decolorați sau miros ciudat, aruncă-le.

Concluzie

Dacă a trecut mult timp de la ultima curățenie în cămară, sunt șanse mari să ai produse care trebuie aruncate. Pentru a evita această situație în viitor și pentru a preveni risipa de alimente, acum este momentul să-ți organizezi bucătăria! (ziare.com)

Articolul precedentModificări cruciale în 2025 pentru raportările ANAF. Ce s-a schimbat în Declarația Unică
Articolul următorRomânia va avea o hartă cu riscul seismic al localităților. Autoritățile vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor