Sinteza de vitamina D în piele depinde de vârstă. Explicații la Doctor de bine.

Obținem 90% din vitamina D prin expunere la soare. Doar 10 procente din alimente de origine animală, care conțin grăsime.

Contează vârsta. La 20 de ani, prin expunerea la soare 15 minute, sintetizăm 90% din necesarul zilnic de vitamina D. La 60 de ani, sintetizăm un sfert din necesarul zilnic de vitamina D, la aceeași expunere la soare.

Peste 60% dintre copii și adulți au deficit de vitamina D. Ceea ce însemnă că au nevoie de suplimente zilnic. Și în timpul verii. Se numește administrare continuă. Ați uitat o doza, compensați cu o doză mai mare zilele următoare. Nu aveți cum să vă faceți rău.

Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: E mai eficient să iei vitamina D cu un pahar de lapte decât cu un pahar de apă și poate fi stocată în țesutul adipos și în ficat. Ceea ce e un lucru bun. Vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo. Necesarul e între 400 și 800 de unități”.

La valori normale de vitamina D în sânge, veți absorbi 30% din calciul prezent în alimente. În cazul deficitului se absoarbe sub 10% din calciu. Ca să nu rămână fără calciu în sânge, organismul îl extrage din oase, situație dramatică în copilărie, adolescență și la menopauză.

Se numesc paratiroide și sunt glande endocrine situate lângă tiroidă. Produc așa numitul parathormone. Odată ce încasăm raze solare, pielea începe producția de vitamina D. Dar aceasta va suferi două transformări în ficat și în rinichi, ca să fie activă. Ambele transformări depind de hormonul produs de paratiroide.

Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: „Pacienții care sunt operați de tiroidă dacă au suferit o compliciatie în intervenție urmată de hipo-paratiroidism trebuie să ia un preparat de vitamina D, metabolitul activ”.

Toate celulele sistemului imunitar au rececptori pentru vitamina D. Are rol important în așa numita apărare înăscută a organismului. Este prima linie de apărare, când vă întâlniți cu un virus ori cu o bacterie.

Limfocitele T fac parte din a două linie de apărare. Distrug celulele infectate. Un studiu arată că celulele T nu se mobilizează dacă detectează cantități mici de vitamina D în sânge.

În infecții acute, doza normală de vitamina D pe care o luați zilnic se mărește la recomandarea medicului.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentGuvernul adoptă azi creșterea salariului minim la 3.300 de lei
Articolul următorPremieră în medicina românească. Un copil a primit o inimă artificială la Târgu Mureș