4 din 36 nu sunt numerele de la vreo extragere specială la loto, ci numărul miniștrilor Sănătății din ultimii 30 de ani, scrie printreranduri.net. Dintre aceștia, ultimii 4 s-au perindat la conducerea Ministerului în ultimele 18 luni (din care 14 de pandemie).
Au fost Costache, Tătaru și Voiculescu. În medie, fiecare a reușit să guverneze cam jumătate de an. De ieri, avem deja cel de-al patrulea nume. Doamna Ioana Mihăilă a ajuns în fotoliul ministerial după demiterea cu scandal a magicianului Voiculescu. Este al patrulea ministru din Oradea.
Care au fost atuurile ei? Întâmplarea? Că era deja acolo în minister, ca secretar de stat și că făcea parte din USR-PLUS? Sau că în 2020, a împrumutat partidul cu 20.000 pentru campania electorală, iar partidul nu a rămas dator?
Calitatea ei cea mai importantă este că nu are nicio calitate relevantă poziției ocupate. Tocmai de aceea a și fost acceptată atât de repede. Iar asta spune multe despre cum se ajunge ministru în Guvernul de coaliție de „dreapta”…
Apropo partid. Mulți tind să uite faptul că actualul ministru a mai fost și 5 ani în PNL, dar acolo valoarea ei nu a fost apreciată.
Noul ministru s-a angajat să continue „fără ezitare” proiectele fostului ministru. Toți se întreabă însă care proiecte? Că omul nu a avut niciun proiect concret. Doar consilieri onorifici și lozinci.
De asemenea, doamna Mihăilă spune că „depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial al mandatului meu„ .Dacă depolitizare înseamnă că va înlocui politrucii altora cu „depolitizații” useriști, atunci o credem. Altfel, doamna Mihăilă continuă linia de abureli a diamantului Voiculescu. Chestia cu depolitizarea mai ține doar la fraieri. Oamenii detestă politicienii, în general. Așa că politicienii ajung să promită ceva ce se pliază pe orizontul de așteptare al multora: ”depolitizare”. Nici nu mai contează că termenul este lipsit de conținut și nedefinit. Asta vor să audă românii? Asta li se promite!
După 1989, România a avut 36 de miniștri ai Sănătății. Rar a apucat vreunul sau vreuna să să stea mai mult de 1 an în funcție. Unii nici atât. Asta în condițiile în care Sănătatea a fost mereu (cel puțin la nivel declarativ) cea mai importantă prioritate. Spune multe despre sistemul sanitar și de ce merg lucrurile atât de „bine”. Poate că actualul ministru va #rezista mai mult decât predecesorii ei. Sau poate nu. (printreranduri.net)