Legea care aprobă o cofinanţare de 200 de milioane de euro pentru autostrada A3 Bucureşti – Borş a fost promulgată azi.

Este vorba de o cofinanţare aferentă Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, documentele fiind semnate la Bucureşti la 16 noiembrie 2023 şi la Luxemburg la 20 noiembrie 2023.

Potrivit legii, i se deleagă Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului Autostrada A3 România. Acest minister asigură implementarea proiectului prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., în calitate de agenţie de implementare.

Ministerul Finanţelor va încheia cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. un acord subsidiar prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor în implementarea proiectului şi executarea contractului de finanţare.

Cheltuielile aferente proiectului, respectiv cheltuielile reprezentând echivalentul în lei al valorii împrumutului şi al celorlalte fonduri publice destinate finanţării costului acestuia, inclusiv taxele şi impozitele aferente, se cuprind în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie prin legile bugetare anuale.

Sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile legii.

Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, plata dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului, se asigură, conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică, prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale.

De asemenea, se autorizează Guvernul ca, prin Ministerul Finanţelor, să convină cu Banca Europeană de Investiţii amendamente la conţinutul contractului de finanţare care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de BEI. (sursa)

Articolul precedentDe la cititori. Grozăvie în baia băieților de la CN ‘Mihai Eminescu’ din Oradea! Poză făcută de elevi
Articolul următorPrăbuşire totală a acţiunilor Gabriel Resources pe Bursa de la Toronto după pierderea procesului cu România. În premarket acţiunile nu mai valorează nimic, fiind cotate la 0,05 dolari. Investitorii şi-au pierdut toţi bani, de vineri până acum dispărând 850 mil. dolari din valoarea companiei