În 13 Ianuarie, cu ocazia plenului reunit la Strasbourg, parlamentarii europeni au organizat o dezbatere cu privire la posibilitatea stabilirii unui încărcător comun, unic, pentru toate aparatele mobile – telefoane, tablete, computere, indiferent de producător! Este un demers început acum mai bine de 10 ani!

Totuși, în ciuda eforturilor Comisiei Europene, acordurile voluntare pentru un astfel de încărcător se lasă așteptate. De aceea, inițiativa a fost reluată în acest an în Parlament, cu atât mai mult cu cât protecția mediului este una dintre prioritățile majore ale noii Comisii, iar parlamentarii vor rezultate de la executivul european.

Se crede că în acest moment aproape fiecare familie din Uniunea Europeană a acumulat mai multe astfel de dispozitive de încărcare, ceea ce generează anual aproximativ 51.000 de tone de deșeuri electronice suplimentare. Consumatorii sunt obligați să cumpere un încărcător de fiecare dată când achiziționează un aparat nou, iar în cazul în care călătoresc peste granițe, sunt forțați de cele mai multe ori să care după ei o multitudine de cabluri. Conform UE, acest fapt restrânge dreptul cetățenilor europeni la libera circulație, împiedică implicarea activă în societate și, desigur, afectează în mod inutil mediul.

Articolul precedentCondamnat penal ținut în brațe de Ilie Bolojan?
Articolul următorRomânia are o avere egală cu cea a Bangladeshului