Datele analizate de Profit.ro relevă că România a înregistrat o ușoară îmbunătățire și în ceea ce privește sprijinul direct acordat de către Guvern economiei în contextul impactului economic al pandemiei de coronavirus. În rândul celor 191 de state pentru care FMI colectează date, România se află însă pe o poziție deloc onorantă, 107, la egalitate cu Eswatini (Swaziland) și Mali. Dintre țările europene, doar Albania, Republica Moldova, Armenia și Belarus au acordat economiei mai puțină susținere în această perioadă.
Trebuie menționat că România a avansat ușor comparativ cu precedentele seturi de date colectate de FMI. Astfel, România se afla pe 129 din 191 de țări la mijlocul lunii martie, pe 124 la finalul lunii decembrie și pe 114 la mijlocul lunii septembrie a anului trecut. Evoluția pozitivă este, însă, una destul de redusă și, după cum arată și harta întocmită de FMI, România se plasează în rândul țărilor din Africa și Asia.
De ce este important: Autoritățile au reacționat anul trecut pentru a ajuta economia să treacă de șocul cauzat de restricțiile pe care tot guvernul le-a introdus pentru combaterea pandemiei de coronavirus, multe dintre măsurile luate fiind inspirate de cele adoptate anterior de alte state UE. Implementarea a fost, însă, dificilă în unele cazuri, iar ajutorul, care trebuia să fie acordat rapid, a ajuns la firme cu întârzieri mari.
De asemenea interesant: Cea mai eficientă măsură de sprijin a fost cea care a presupus ca statul să nu facă nimic, și anume introducerea facilității de amânare la plată, fără dobânzi, penalități și executare silită, a obligațiilor fiscale către ANAF. Măsura a fost eficientă întrucât implementarea a fost imediată și fără birocrație, decizia de a amâna sau nu fiind a plătitorului de taxe. (profit.ro)