Guvernul Ciolacu a majorat cota de contribuție de la 3,75% la 4,75%, decizie ce are impact favorabil asupra a 8,2 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii. Modificarea a generat randamente record pentru fondurile de pensii, iar contribuțiile au crescut semnificativ. Mai mult, de la 1 octombrie, românii ce îndeplinesc condițiile de pensionare rămân cu mai mulți bani în cont, datorită reducerii impozitului.

Un avantaj important introdus în acest an de Guvernul Ciolacu este legat de regimul fiscal aplicat pensiilor din Pilonul II. Astfel, de la 1 ianuarie, impozitul nu mai este aplicat pe întreaga sumă acumulată, ci doar pe câștigurile din plasamente. Concret, este vorba despre scăderea impozitului de la 800 de lei la doar 50 de lei pentru o sumă acumulată de 10.000 de lei.

Mai mult, Guvernul a aliniat plafonul de deductibilitate, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, și a redus astfel baza de impozitare pentru viitorii pensionari. În plus, de la 1 octombrie, o nouă modificare fiscală introdusă de Guvernul Ciolacu le permite celor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână cu mai mulți bani în cont, prin reducerea impozitului plătit la retragerea sumelor.

2024 a fost un an favorabil pentru Pilonul II, randamentele obținute de administratori depășind maximele anterioare și contribuind la creșterea mediei plăților efectuate către beneficiari. Suma medie încasată de cei care au devenit pensionari în primele șase luni a ajuns la 20.000 de lei, cu 45% mai mare decât în 2021. (sursa)

Articolul precedentMinisterul Apărării cumpără din SUA radare pentru detectarea dronelor
Articolul următorConsiliul JAI va anunța dacă România poate intra în spațiul Schengen terestru. Ce solicită comisarul european pentru Afaceri Interne