Şoferul unui autobuz plin cu români a fost filmat în timp ce îi anunţa pe călători să pregătească documentele pentru frontieră, iar cei care nu au documentele în regulă să “pregătească câte 20 de euro fiecare”.

Imaginile au fost postate pe reţeaua Reddit, iar pe acestea se poate vedea interiorul autobuzului şi se poate auzi anunţul şoferului care, înainte de vamă, le cere călătorilor care nu au un contract de muncă valabil să pună câte 20 de euro la cheta pentru şpagă.

Clipul video a fost postat pe Reddit cu următoarea descriere: “Cum fac vameşii bani în pandemie: Autocar Romfour, Vama Borş. Şoferul face chetă de şpagă pentru vameşi de la pasagerii care nu au actele necesare pentru trece graniţa (S-au strâns 500 de euro)”.

“E ultima pauză pe România, intrăm în vamă. Să pregătiţi documente şi ce are fiecare, contract. Cei care nu au contract, pregătesc 20 de euro, o să vină o doamnă, cineva de aici din faţă, să îi strângă pe fiecare. Sperăm să fie ok, să putem trece. O să opresc imediat, să scoatem banii, în timpul ăla putem să strângem şi bănuţii.

Valabil pentru toţi. Care nu are contract, eu ştiu, dacă îl are pe telefon. Dacă comentează la telefon, vedem ce facem atunci. Care are o hârtie, ce au acolo cu nume, prenume, ştampilă, contract, precontracte, să îl arate. E păcat să dăm bani. Să avem drum bun”, a fost anunţul făcut de şofer.

Chetă în autocar pentru şpaga dată poliţiştilor de frontieră

Practica şpăgii strânse de la călători, în autocarele care îi duc pe români în ţările din vestul Europei, este de zeci de ani, atunci când românii au găsit soluţia pentru a evita controalele bagajelor sau verificarea atentă a documentelor, la frontieră.

“Am pățit prima data asta in 2010 când veneam din Spania. La granița cu ungurii se puneau câte 5€ de persoana sa nu te controleze la bagaje, se pare ca au crescut tariful”, a fost unul dintre comentariile la clipul video de pe Reddit.

“Nu stiam ca inca se practica. Acum vreo 15 ani (aveam 12 ani), mai mergeam la tata unde lucra el in afara, pe perioada verii. Cand mai erau cativa km pana la Nadlac, incepea forfota in autocar. Toata lumea se cauta de 5-10 euro (nu mai stiu exact, dar pe acolo) ca sa facem cheta sa nu pierdem vremea cu verificat bagaje”, a comentat o altă persoană.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, cei care vor să călătorească în diverse ţări ale Uniunii Europene sunt nevoiţi să demonstreze că au un contract de muncă valabil şi astfel sunt lăsaţi să tranziteze Ungaria şi restul ţărilor până la destinaţie. (sursa)

Articolul precedentCe chestie ”liberală…” În 2020, România avea 1,249 milioane de bugetari, cu 14.000 mai mulți decât în 2019
Articolul următorPSD, moţiune de cenzură împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu