Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID s-ar putea face în România din octombrie.

“Dacă Agenția Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, așa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă de administrare a celei de-a treia doze”, a estimat medicul Gheorghiță, vineri, potrivit digi24.ro.

“Pe de o parte, am văzut că sunt mai multe ţări care au adoptat deja această schemă cu un rapel la cel puţin şase luni.

Gheorghiţă: “Cel târziu în octombrie vom demara administrarea celei de-a treia doze”

În momentul de faţă, în Israel se administrează persoanelor peste 50 de ani, deja în Statele Unite au decis ca să înceapă cea de-a treia doză la cel puţin opt luni de la completarea schemei de vaccinare, vor începe cu persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, compania Moderna, administrându-se câte o doză din fiecare tip de vaccin, pentru cei care au făcut schema de vaccinare cu Johnson se aşteaptă încă studii pentru a vedea dacă trebuie administrată o altă doză de la cel de la Johnson&Johnson sau trebuie făcută o schemă mixtă, cu administrarea unui rapel de ARN Mesager”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Medicul mai spune că cei care s-au imunizat cu vaccinul Astra Zeneca “cel mai probabil” vor primi acum un vaccin pe bază de ARN mesager

Românii vaccinaţi cu serul de la Astra Zeneca vor putea programa prin platforma de vaccinare, cum au făcut la primele doze, fie vor putea merge direct la centrele de vaccinare. 

Singura condiţie pentru a putea face a treia doză de vaccin este să fi trecut cel puțin şase luni de la a doua doză și să nu fi trecut prin COVID, deoarece se consideră că anticorpii celor vaccinați și care au trecut prin boală le oferă o protecție imunitară suficientă.

Condiţii pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID va începe cu personalul medical și persoanele din categorii vulnerabile. Apoi vor fi eligibili și cei din alte categorii, a precizat medicul.

“Ne-am gândit să trimitem SMS pentru a încerca să îi aducem la vaccinare mai repede pe cei care sunt vulnerabili, cei care sunt în evidență cu boli cronice. Vom discuta cu colegii de la STS, sunt date care în momentul acesta sunt în analiză”, a spus el. (sursa)

Articolul precedentAustria: Cancelarul Sebastian Kurz nu este dispus să primească în ţara sa noi refugiaţi afgani
Articolul următorMedic ATI cere un sistem de sănătate publică bazat pe prevenție și educație sanitară: ”Terapia Intensivă nu este linia întâi, ci ultima șansă la viață”