Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat joi al patrulea vaccin împotriva COVID-19.

Uniunea Europeană a autorizat în regim de urgență utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 al laboratorului american Johnson and Johnson, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

„Şi mai multe vaccinuri sigure şi eficiente sosesc pe piaţă” , şi-a exprimat satisfacţia, într-un mesaj postat pe Twitter, Ursula von der Leyen.

Este destinat celor cu vârsta de peste 18 ani și nu necesită condiții speciale de refrigerare, fiind manipulat ca un antigripal obișnuit.

Produsul necesită administrarea unei singure doze.

După mai bine de 40.000 de studii clinice, protecția asigurată de Johnson and Johnson ar fi cuprinsă între 66 și 85 la sută.

Potrivit companiei americane, până la sfârșitul anului, ar putea fi fabricate un miliard de doze, la un preț de 10 dolari bucata.

Deci, vaccinarea cu Johnson and Johnson costă jumătate față de cele două doze ale celorlalte vaccinuri.

Uniunea a comandat deja 200 de milioane de doze din vaccinul american, cu posibilitatea de a dubla comanda. 

Românii, ca și ceilalți europeni, vor avea acces la serul americanilor, dar nu mai devreme de o lună de-acum încolo.

Acest vaccin devine al patrulea vaccin anti-Covid-19 autorizat în UE, alături de cele de la Moderna, AstraZeneca şi parteneriatul Pfizer/ BioNTech.

Serul a fost dezvoltat de compania belgiană Janssen, deținută de gigantul farma Johnson & Johnson. Tehnologia este clasică, așa-numitul “vector viral” – adică folosește fragmente dintr-un virus diferit, inactivat, pentru a transmite instrucțiunile adevăratului virus periculos, cel care provoacă boala Covid-19. (sursa)

Articolul precedentValeriu Gheorghiță, despre AstraZeneca: „România nu a primit doze din acest lot.” Doar că s-au administrat 77.000 de doze din el! Inclusiv în Bihor
Articolul următorCâştigul salarial mediu brut va scădea începând de astăzi