Un taximetrist din Cluj a conceput un scenariu demn de Hollywood și a convins o clientă să îi trimită o sumă enormă de bani. Şoferul a pretins că este şeful CSAT pe Ardeal, pentru a cere nu mai puţin de 55 de mii de euro ca să oprească o anchetă fictivă în care ar fi fost vizat soţul femeii.
Taximetristul a fost condamnat recent la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru înșelăciune.
Acesta a început să își pună în aplicare planul în decembrie 2021, după ce și-a dus victima cu taximetrul, într-o cursă. Ulterior, el i-a spus că este administratorul unei societăți de taximetrie și are nevoie de bani pentru a rezolva un accident rutier. Femeia pe care a sunat-o i-a dat suma de 5.000 de euro, ca împrumut.
După ce a observat că femeia are acces la sume mari de bani, taximetristul a început să o sune, folosind un nume fals și pretinzând că este procuror criminalist, colonel, președinte al C.S.A.T. în regiunea Ardeal.
El i-a spus că soțul ei este cercetat penal în fapte deosebit de grave și i-a cerut 55.000 de euro, pe care i-a primit în mai multe tranșe, promițând că va face ”pierdut” dosarul.
”Inculpatul recunoaşte că şi-a arogat numele şi calităţile mincinoase menţionate în cuprinsul stării de fapt reţinute de către instanţă. Susţinerile potrivit cărora ar fi procedat astfel de conivenţă cu inculpata pentru ca aceasta să-şi poată retrage, sub acest pretext, banii din contul bancar nu sunt veridice şi nici logice în contextul probatoriu din cauză.
Aceasta deoarece soţul victimei nu a cunoscut nimic despre aceste retrageri până la mijlocul lunii martie 2022, când persoana vătămată însăşi i-a relatat scenariul infracţional.
Prin urmare nu era nevoie de crearea acestui scenariu câtă vreme banii au fost retraşi fără ca soţul persoanei vătămate să aibă cunoştinţă despre aceste operaţiuni”, a arătat, în schimb, instanța, potrivit Actual de Cluj.
Taximetristul trebuie să achite 44.870 de euro echivalent în lei și 58.695 lei, reprezentând despăgubiri pentru daune materiale.
Instanța: Inculpatul a profitat de “plasticitatea psihică” a victimei
”Suma este necuvenită având în vedere atitudinea victimei de participare totală, fără vinovăţie, în planul fantasmagoric de inducere şi menţinere în eroare creat de către inculpat (autovictimizare)”, a arătat Judecătoria Cluj-napoca.
”Persoana vătămată a venit în întâmpinarea înşelăciunii. Este relevant în acest sens că remiterea către inculpat a sumei iniţiale de 5.000 euro s-a făcut la iniţiativa persoanei vătămate, chiar potrivit declaraţiei acesteia şi a soţului său.
Succesul inculpatului a fost facilitat de imersiunea totală a victimei în planul infracţional, cauzată de susceptibilitatea şi plasticitatea psihică a acesteia, elemente sine qua non ale comiterii faptei”.
Decizia nu este definitivă. (sursa)