Oamenii de știință canadieni au descoperit că retina, structura din ochi responsabilă de perceperea imaginilor, ar putea deveni cel mai promiţător instrument pentru identificarea precoce a bolii Parkinson.

Un simplu test oftalmologic, bazat pe stimularea luminoasă a ochiului, ar putea detecta boala cu mult timp înainte ca simptomele motorii să o anunțe.

Cercetătorii de la Université Laval au observat că retina persoanelor cu boala Parkinson reacţionează diferit la lumină comparativ cu cea a persoanelor sănătoase. Asta pentru că este mai subțire și are o reacție întârziată la lumină, după cum scrie Science Direct.

În prezent, boala Parkinson este diagnosticată doar după apariţia unor simptome motorii evidente, cum ar fi tremorul sau rigiditatea musculară.

„Retina este o prelungire a sistemului nervos central şi, prin urmare, oferă o modalitate neinvazivă de a explora creierul”, a explicat Martin Lévesque, profesor la Facultatea de Medicină a Université Laval şi cercetător la Centrul de Cercetare a Creierului din Québec. Potrivit acestuia, un răspuns neobişnuit al retinei la stimuli luminoşi ar putea indica o patologie care afectează creierul.

Teoria a fost testată cu succes și întocmai pe șoareci cu modificări genetice pentru a exprima în exces o proteină umană asociată cu boala Parkinson, dar care încă nu aveau simptome, și apoi pe oameni care fuseseră diagnosticați recent cu această boală.

Autorii studiului spun că, în urma detectării timpurii a bolii, s-ar putea oferi intervenţii care să prevină degenerarea neuronilor implicaţi în boala Parkinson.

Maladia degenerativă apare cel mai frecvent la persoane cu vârsta de peste 60 de ani, însă testele pentru funcționarea retinei ar trebui făcute încă de la 50 de ani, mai spun autorii studiului. (sursa)

Articolul precedentSenatorul Aurel Mohan: Românii vor să fie ascultați! / Ce spune despre viitorul PSD
Articolul următorS-a născut la Oradea, dar joacă pentru America și a ”explodat” în WTA