Efectele războiului din Ucraina se propagă și pe piața de turism. Cererea este în scădere, prețurile în ascensiune, iar turiștii evită să se aventureze în achiziția de vacanțe pe termen mediu și lung. 

„Rezultatele la începutul anului păreau promițătoare. Acum, odată cu izbucnirea războiului, iarăși există un mic blocaj în decizia turiștilor de a-și cumpăra vacanțe pentru termen mediu sau lung. Noi eram obișnuiți acum să vindem pachete de vară, de toamnă, încă nu au început, decât sporadic. Se vede totuși o decizie a turistului român de a-și cumpăra vacanțe, chiar dacă foarte apropiate ca termen. Nu sunt last minute, dar sunt peste 1-2 săptămâni, maximum o lună”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dan Anghelescu, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și fondatorul agenției de turism La Piovra Turista. 

Vacanțele în România, continuă el, sunt într-o ușoară creștere, dar oamenii așteaptă încă să vadă cum va evolua conflictul militar

„Suntem toți foarte atenți la ceea ce se întâmplă cu războiul, toată lumea e foarte atentă la prețuri, tarifele din turism au rămas asemănătoare cu cele de anul trecut, ba chiar s-au ieftinit pe ici, pe colo. Lumea este mai mult preocupată de benzină, ulei, zahăr, război, mălai, lucrurile de care avem nevoie. Vacanțele le-au lăsat un pic mai la urmă”, mai spune acesta.

Dan Anghelescu estimează că prețurile la pachetele turistice vor începe să crească, pe fondul scumpirilor de la carburanți și, implicit, a transportului. 

„Odată ce prețul țițeiului, benzinei, motorinei, crește, automat, transportatorii vor avea această presiune să ne mărească și nouă tarifele de transport. Evident că prețurile la pachetele vor crește. Și atunci, noi ne așteptăm la o creștere de 8-10% a transportului în pachetele noastre. Toate agențiile de turism garantează tariful achitat acum. Acesta este un moment bun dacă vrem să economisim, să ne alegem vacanța și să o achităm de pe acum, pentru că avem siguranța sumei pe care am plătit-o”, precizează vicepreședintele ANAT.

Speranțele sunt însă de creștere a numărului de turiști străini în România, pentru că, din punctul lui de vedere, este o destinație sigură.  

„Tot ce înseamnă UE e o destinație sigură. Chiar dacă nu vom avea o creștere față de anul trecut, va fi un an liniștitor. Acum, cu războiul din Ucraina, cred că ar trebuie cât mai repede să reușim să integrăm refugiații pentru că avem nevoie de personal și e mult mai bine să-i folosim pe vecinii noștri, decât să facem documente pentru alții. Toată lumea va fi câștigată”, adaugă Dan Anghelescu. (profit.ro)

Articolul precedentBiletele de tren se scumpesc cu 20% | De când intră în vigoare măsura
Articolul următorDonald Trump o dă în judecată pe Hillary Clinton, pentru că l-a acuzat de legături cu Rusia