Este a doua reducere consecutivă a dobânzii cheie de către Banca Națională. Dobânda cheie, de politică monetară, este cea care „dă tonul” dobânzilor creditelor din piață.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 7 august 2024, a hotărât următoarele: Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2024”, a anunțat, într-un comunicat, banca centrală a României.

„Rata anuală a inflației a continuat să se reducă în iunie 2024, coborând la 4,94 la sută, sub nivelul prognozat, de la 5,12 la sută în luna mai, ca urmare a scăderilor de dinamică consemnate de inflația de bază și de prețul combustibililor, contrabalansate parțial ca impact de creșterea prețului gazelor naturale”, explică BNR în comunicatul oficial. 


Pe partea de riscuri externe, „incertitudini semnificative sunt asociate evoluției prețurilor energiei și alimentelor, pe fondul modificărilor legislative și al secetei prelungite din acest an, precum și traiectoriei viitoare a cotației țițeiului, în contextul tensiunilor geopolitice. Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să genereze și războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice din Europa. Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a efectelor contracționiste ale conflictelor geopolitice”, se precizează în comunicatul BNR. (sursa)

Articolul precedentCirculația pe Valea Oltului se reia cu două zile mai devreme! / Lucrările la autostrada Moldovei au ajuns la 80%
Articolul următorBoom-ul chiriilor în regim hotelier din România. Ce orașe țin topul prețurilor la cazări