Un tânăr artist orădean multitalentat, clarinetistul Ion Lianu Popa, a fost admis, la 17 ani, la Academia Regală de Muzică din Londra, dar şi la Conservatorul Universităţii americane din Cincinnati, Ohio.

Liviu Cojan: Studiază clarinet, canto muzică uşoară şi pian, abordând cu succes mai multe genuri muzicale, unde obţine calificative maxime în concursuri. Este de patru ori olimpic naţional la clarinet şi totodată bursier al Uniunii Naţionale de Interpretare a Muzicienilor din România.

Ion Lianu Popa a câştigat numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I la Concursul internaţional al tinerilor muzicieni „Nouvelles Etoiles” de la Paris. De asemenea, colaborează cu orchestrele Filarmonicilor din Oradea şi Piteşti şi se perfecţionează la masterclass-uri internaţionale.

Pentru cariera sa artistică de excepţie de până acum, presa internaţională de limbă franceză dedicată copiilor supradotaţi ai lumii – pressekidsdumonde.fr – îl menţiona, în mai 2022, într-un articol pe Ion Lianu Popa ca fiind „un incredibil copil artist multitalentat, imposibil de neremarcat”.

Confirmările celor două instituţii muzicale de prestigiu au fost primite recent, la sfârşitul lunii decembrie, iar anunţul admiterii la aceste două universităţi de prestigiu a fost făcut, pe Facebook, de mama tânărului, universitara Oana Lianu, cea recunoscută şi supranumită „Prinţesa naiului”.

„Încă nu ştiu pe care am să o aleg. Mă voi hotărî în primăvară, probabil, prin martie. Acum mă simt extraordinar că am atins acest nivel şi, în primul rând, pentru că i-am făcut mândri pe părinţii mei. Cum îmi văd viitorul de artist? Oare sună egoist dacă spun: strălucit? Eu tind să cred că ar putea fi unul minunat, pentru care desigur că mă voi strădui foarte mult. Muncim în continuare”, a declarat vineri, pentru Agerpres, Ion Lianu Popa.

Întrebat câte ore exersează pe zi, Ionică, aşa cum îi spun familia şi prietenii, a mărturisit, mulţumind lui Dumnezeu pentru talentul pe care l-a primit, că studiază doar în jur de trei ore, chiar dacă alţi colegi de-ai săi se străduiesc mult mai mult.

„Mie mi se pare uşor să cânt, aproape orice gen muzical. Îmi place şi folclorul, pe care l-am descoperit datorită bunicului meu. Dar nu am anumiţi compozitori care să-mi placă în mod deosebit şi mi-am dat seama că îmi plac toate, însă depinde de starea mea emoţională. Ascult orice şi cânt în funcţie de cum mă simt”, a relatat tânărul.

Provine dintr-o familie de muzicieni, în care mama lui, conf. univ. Oana Lianu, este artist vocal (ambitus de trei octave) şi instrumentist, cântă la nai, instrumente populare de suflat şi pian. Ea este Ambasador Cultural al României, Doctor în muzică “Magna cum laude” al Academiei “Gh. Dima” din Cluj-Napoca şi de 25 de ani cadru didactic la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea. De asemenea, Oana Lianu este singura femeie dirijor din România a unei orchestre populare studenţeşti.

Tatăl, Petrică Popa, este profesor, virtuoz al taragotului şi al saxofonului, solist instrumentist al Ansamblului folcloric profesionist „Crişana” al Teatrului de Stat „Regina Maria” din Oradea, unul dintre cei mai buni restauratori la nivel naţional de instrumente de suflat – taragot, saxofon, clarinet, având propria marcă de muştiuce.

Aşa se face că Ion Lianu Popa a fost înscris de la bun început la Liceul de Arte din Oradea. Acum este în clasa a XII-a, mai are puţin şi, în vară, dă Bacalureatul.

După cum povesteşte masa sa, copilul a început să studieze pian şi canto – muzică uşoară de la 6 ani şi jumătate şi a adunat în palmares trofee şi diplome câştigate la concursuri zonale şi naţionale de muzică uşoară şi pian.

Începând cu clasa a V-a, de la 9 ani, clarinetul devine instrumentul principal, pregătindu-se în particular cu profesorul Puiu Călinescu, şef partidă clarinet în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea.

De-a lungul anilor, a susţinut numeroase spectacole şi concerte în ţară şi în străinătate (2018, Toronto; 2019, Hanau, Germania), câştigând alte premii valoroase, trofee şi diplome.

Ion Lianu Popa este menţionat în „Dicţionarul Bihoreni de ieri şi de azi”, apărut în luna martie 2021, sub redactarea profesorului Constantin Butişcă, fiind „unul dintre cei mai talentaţi tineri ai generaţiei sale”.

A obţinut, la 15 ani, bursa UNIMIR – Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România acordată tinerilor muzicieni cu înclinaţii artistice deosebite.

Anul 2022 debutează cu susţinerea mai multor recitaluri de muzică clasică şi poezie în calitate de solist instrumentist – clarinet, recitator, dar şi de dirijor al corului clasei a X-a a Liceului de Arte, demonstrând astfel şi calităţi dirijorale.

Tânărul artist străluceşte, în 2022, pe scena internaţională la Paris, în Concursul Internaţional al tinerilor muzicieni „Nouvelles Etoiles”, Premiul I la muzică clasică – clarinet, în competiţie cu 235 de concurenţi din 45 de ţări.

Cântând piesa piesa „Jail house rock” în deschiderea Festivalului Retro Summer Festival din Băile 1 Mai Felix, din iunie 2022, Ion Lianu Popa deschide concertul unor artişti de marcă: Mr. President, Dr. Alban sau No mercy.

Pasiunea bunicului său pentru folclor, transmisă nepotului, a dat roade în luna noiembrie, când Ion Lianu Popa câştigă – la prima participare – Premiul I la Festivalul Naţional de Folclor “Maria Lătăreţu” de la Târgu Jiu.

De mic copil, Ionică a deprins de la bunicul „Moşu Lianu” şi tainele folclorului românesc, învăţând să cânte şi la fluier, iar mai târziu, abordând repertoriul corespunzător la clarinet. De altfel, profesorul de istorie Ion Lianu este un cunoscut virtuoz al instrumentelor populare de suflat, dar şi mentor al zecilor de generaţii de elevi cărora le transmite neobosit meştesugul artei muzicale instrumentale prin grupul de suflători „Ion Lianu” al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

În anul 2023 se pot consemna, în palmares, alte realizări importante, precum Premiul I la Concursul de Interpretare pentru instrumente de suflat şi percuţie de la Cluj-Napoca şi selecţia pentru Orchestra Sinfonietta a Centrului cultural Tinerimea română Bucureşti.

În cele din urmă, nici lumea sportului nu îi este străină tânărului artist, fiind de câteva ori laureat cu premiul I în competiţiile sportive de karate, de la clubul sportiv Gym Oradea, între anii 2014-2017. Continuă să facă mişcare pentru că, spune el, fără un corp sănătos – “cutia de rezonanţă a muzicii” – nu poţi avea un suflet frumos şi rezultatele pe care le doreşti pe scenă.

„Iubesc deopotrivă şi sportul, cele două având multe în comun şi completându-se reciproc, mai ales prin disciplină şi coordonare. În plus, ascult muzică în timpul activităţilor sportive, fiind un stimul extraordinar”, a mai afirmat, pentru Agerpres, Ion Lianu Popa.

Sfârşitul anului 2023 confirmă rezultatele excepţionale de până acum, Ion Lianu Popa fiind admis la Academia Regală de Muzică din Londra, precum şi la Conservatorul Universităţii din Cincinnati, Ohio. (digi24.ro)

Articolul precedentBoboteaza: Ce semnifică această sărbătoare. Tradiții și obiceiuri în ziua în care Iisus a fost botezat în apa Iordanului
Articolul următorUn turist trebuie să scoată din buzunar mai mulţi bani la schi în România decât cei care aleg Bulgaria sau Italia şi are la dispoziţie un număr mult mai mic de kilometri de pârtii de schi