Un nou studiu efectuat de către un grup international de oameni de știință de la mai multe universități din Italia, Africa de Sud, Spania și China, publicat în revista Nutrients pe 26 octombrie 2023, a făcut o descoperire importantă despre un aliment special, care aduce beneficii neștiute sănătății. Experții au constatat că consumul de pește reduce semnificativ riscul de boli de inimă și infarct.

Studiile arată că obiceiurile alimentare nesănătoase și stilul de viață sedentar contribuie la ratele ridicate de mortalitate cauzate de bolile cardiovasculare la nivel mondial. Iar cercetarea recentă dezvăluie faptul că consumul de pește poate reduce foarte mult riscul de boli cardiovasculare și a mortalității premature asociate, potrivit News Medical.

În meta-analiză prezentă, cercetătorii au evaluat impactul consumului de pește asupra rezultatelor riscului de boli de inimă. Folosind abordarea cu efecte aleatorii, cercetătorii au sintetizat date din valorile de risc relativ (RR) ajustate cu mai multe variate ale categoriilor de consum de pește ridicat versus scăzut privind incidența bolilor cardiovasculare și decesele asociate.

Din cele 2.413 de înregistrări identificate inițial, 2.348 au fost eliminate după screening-ul titlului-abstract. Ca urmare, au rămas 65 de studii, dintre care au fost analizate 18 studii eligibile, efectuate în Țările de Jos, Statele Unite, Danemarca, Suedia, Italia, Spania, Germania, Australia, Japonia și China. Valorile mediane pentru vârsta participanților, proporția de bărbați, dimensiunea eșantionului și duratele de urmărire au fost de 56 de ani, 45% și 36.713 persoane și, respectiv, 12 ani.

Bolile cardiovasculare cel mai frecvent documentate au fost infarctul miocardic (mediana de 1123 de cazuri), accidentul vascular cerebral (mediana de 674 de cazuri) și boala coronariană (mediana de 307 cazuri).

Meta-analiză a analizat 78.805 evenimente de boală cardiovasculară într-o populație cumulată de 1.442.407 indivizi pe 18.926.486,0 ani individuali cumulați. Consumul ridicat de pește față de cel scăzut a fost legat de un risc redus de boli cardiovasculare cu opt procente (RR de 0,9).

Analiza meta-regresiei a indicat că 50 de grame de pește consumate zilnic au redus semnificativ riscul de boli cardiovasculare care pun viața în pericol și care nu pun viața în pericol cu nouă procente (RR, 0,9), notat printr-o curbă în formă de S care scădea monoton.

De asemenea, consumul de două până la trei porții de 150 de grame de pește săptămânal a redus riscul de boli cardiovasculare cu opt procente (RR, 0,9), iar consumul zilnic de o porție de pește de dimensiune completă ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu 30%.

Consumul ridicat de pește gras a redus semnificativ riscul de boli cardiovasculare fatale și non-letale cu 12%, probabil datorită conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați omega-3, cum ar fi acidul eicosapentaenoic și acidul docosahexaenoic, care reduc agregarea trombocitară și inflamația. (sursa)

Articolul precedentDiscurs fără precedent al ambasadorului israelian la ONU: „Vă veți aminti ce înseamnă să rămâi tăcut în fața răului”
Articolul următorMama lui Dorian Popa, supărată că fiul ei a fost prins fără căciulă la volan în octombrie