Luni a fost semnat un nou contract pentru construcția unei bucăți din centura metropolitană a orașului Cluj-Napoca. Și în București se lucrează la lărgirea ultimelor secțiuni de pe Centura Capitalei.
Echipele înșirate de-a lungul șantierului lucrează acum la montarea conductelor noi pentru rețelele de transport apă, gaz și curent de pe Centura Capitalei.
O porțiune de aproximativ 13 kilometri urmează să fie lărgită la 2 benzi pe sens în zona de sud a Centurii Capitalei. Pentru moment, constructorul a ajuns la un stadiu fizic de 16% și este nevoie de o mai bună mobilizare în șantier.
Până acum nu sunt restricții suplimentare de trafic, pentru a nu îngreuna și mai mult circulația – într-o zonă și așa foarte aglomerată, unde mașinile și tirurile circulă în coloană la aproape orice oră din zi.
Lucrările la Centura Capitalei ar trebui să fie gata până în 2026
Lucrările ar urma să fie gata spre finalul anului viitor și se întind de-a lungul localităților Jilava, Măgurele, Bragadiru, Clinceni și Domnești. Zone care, deși s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, au rămas cu drumuri înguste.
Aceste lucrări vin în completarea Autostrăzii A0, centura modernă care promite să scoată traficul greu și de tranzit din oraș. Potrivit ultimelor date, pe Centura Capitalei circulă zilnic în jur de 290.000 de mașini.
Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: „În maximum câteva săptămâni se dă în trafic lotul 3 pe zona de sud – întregindu-se acest inel, o parte din traficul de tranzit de pe Centura Capitalei se va muta pe Autostrada de Centură – această centură va deveni un fel de bulevard al Bucureștiului și Autostrada de Centură va prelua sarcina de centură.”
În paralel, în următoarele săptămâni ar urma să înceapă lucrările de lărgire și pe segmentul care se intersectează cu Autostrada Soarelui. Acestea vor fi reluate după ce au fost abandonate aproape 20 de ani de diverse firme care au intrat în faliment.

Un nou contract pentru centura Cluj-Napoca
Și pentru Cluj-Napoca a fost semnat contractul celui de-al doilea lot al Centurii Metropolitane rutiere. Cu o lungime de 40 de kilometri, din care 23 de kilometri de drum național nou, porțiunea va permite conexiunea cu localitățile de la marginea municipiului, printre care și Florești, cea mai mare comună din țară, potrivit datelor de la Recensământ.
La Brașov există o variantă ocolitoare de 13 km, iar autoritățile au în plan să construiască un alt drum de legătură până la Aeroportul Ghimbav.
Variante ocolitoare sunt gândite și în stațiunile montane. În acest an ar urma să fie gata și Centura Comarnic de 6 km, care va prelua parțial circulația de pe Valea Prahovei.
Cât despre lucrările la centura ocolitoare Azuga-Bușteni, constructorul urmează să se apuce de treabă. (stirileprotv.ro)