Sute de mii de greci și-au părăsit țara în timpul crizei economice, iar acum guvernul vrea să le dea bani celor mai buni dintre ei pentru a reveni acasă.

Ca să îi încurajeze, autoritățile au lansat un program de finanțare intitulat Rebrain Greece (aducerea creierelor înapoi în Grecia) care oferă unui număr de 500 de cetățeni plecați – evaluați ca fiind dintre cei mai valoroși, un salariu lunar brut de 3.000 de euro, din care 70% sunt suportați de către Ministerul grec al muncii. Programul, care a început în Aprilie anul trecut este considerat atât de util încât nici schimbarea de guvern din vara lui 2019 nu a făcut ca acesta să fi întrerupt.

Se estimează că aproximatov 500.000 de greci au plecat din țară în perioada crizei, când economia s-a redus cu un sfert, iar șomajul a atins și 28%! Chiar și acum, șomajul în Grecia este de două ori peste media UE. Fuga creierelor din Grecia se desfășoară în paralel cu o scădere masivă a natalității, estimările până în 2050 prevăzând că țara va pierde între 800.000 și 2,5 milioane de locuitori, iar unul din trei greci va avea peste 65 de ani. În acest moment guvernul grec oferă 2.000 de euro pentru fiecare naștere.

Grecia a mai cunoscut perioade de emigrație masivă, mai ales după război, dar diferența acum este aceea că majoritatea celor plecați, mai mult de 90%, sunt absolvenți de facultăți. Conform unui raport independent, aceștia generează în țările în care au plecat echivalentul a 13 miliarde de euro, plus încă 9 miliarde de euro din taxe! În același timp, Grecia a cheltuit aproximativ 8 miliarde de euro pentru a-i educa.

Unii dintre cei plecați, deși sunt conștienți că vor reveni pentru salarii mai mici și condiții diferite de muncă, se declară gata să revină. Totuși, mulți dintre grecii rămași în țară critică această măsură ca fiind nedreaptă, dat fiind că ei sunt cei care au ales sau au fost obligați să rămână și să suporte consecințele crizei, chiar dacă mulți dintre ei aveau cea mai înaltă pregătire.

Guvernul român a demarat în 2017 un program denumit Start-up Nation și Diaspora Start-up care oferă până la 40.000 de euro sprijin pentru românii din țară – sau cei care aleg să revină și să demareze afaceri în România.

preluare, traducere și adaptare din Politico – Bihor News

Articolul precedentDouă mii de oameni sunt mai bogați decât 4,6 miliarde la un loc!
Articolul următorGlonțul care nu a mai venit.