’’’Statul trebuie să fie un partener credibil al cetățeanului’’ – scrie omul de afaceri bihorean Florian Sîrca într-un editorial transmis către BihorNews.ro, ’’un îndrumător capabil să genereze conformare voluntară! România post decembristă a fost mai degrabă un copy-paste european. Adică am preluat doar, de foarte multe ori, modele de la alții, fără să le adaptăm specificului nostru național. Acea celebră teorie a formelor fără fond… Eu îmi doresc o națiune avidă după Inovație, dar bazată pe valorile și tradițiile Neamului’’ – mai spune liderul social democrat.

————-

Războiul declarat pe Facebook de către președintele ANAF este, cred eu, praf în ochi și este un exercițiu deja eșuat, pus în practică și în anii 2008-2012 și pe care l-am trăit din plin în calitate de șef al serviciului economic din cadrul Poliției Bihor. 

De fapt, reducerea evaziunii fiscale s-a făcut abia în momentul în care Guvernul PSD, condus pe atunci de Ponta, a redus accizele și TVA în zona produselor de risc, taxele pe munca în anumite sectoare și impozitul pe dividende.

Reducerea taxelor pe muncă în sectorul construcțiilor a diminuat extraordinar de mult evaziunea în domeniu și a făcut să avem salarii declarate mai mari de 3-4 ori decât înainte. Se pot vedea date statistice în acest sens.

Soluția pentru reducerea considerabilă a evaziunii fiscale în rândul persoanelor fizice este obligativitatea depunerii declarațiilor de avere. În acest mod, ANAF-ul nu trebuie să declare nimănui război, doar să calculeze și să impoziteze, în surdină, anual, diferențele între venituri și cheltuieli.

Ar fi o soluție inovativă care se poate realiza foarte ușor, chiar retroactiv, pe ultimii 5 ani de exemplu. O declarație simplă, cu câteva rubrici pentru venituri și câteva pentru cheltuieli. Dacă pentru bunurile imobile s-ar trece și valoarea de impozitare, o aplicație simplificată ar putea sesiza instant diferența, riscul existent la acea persoană și într-o lună ANAF-ul ar avea lista completă a tuturor persoanelor pentru care trebuie făcute investigații suplimentare. Cum să le facă? Foarte simplu! O căutare în bazele de date ale OCPI, o bază de date unică pentru agențiile de turism, o adresă către camera notarilor publici și o cercetare a rulajelor bancare. Și mai e nevoie de ceva: vânzările către persoanele fizice mai mari de 10.000 lei să fie evidențiate în declarația 394. Repet, totul în surdină și nu prin mass-media. Dacă tot vrem să obținem rezultatele declarate și, mai ales, conformare voluntară, adică venituri la bugetul comun al nostru, al tuturor românilor.

Societatea în care statul era o forță de coerciție doar, a apus! Cine nu crede, se va convinge. Statul trebuie să fie un partener credibil al cetățeanului, un îndrumător capabil să genereze conformare voluntară! Cum? Folosindu-se de informatizare, de toate bazele de date existente și dând un exemplu atunci când își plătește el însuși datoriile către mediul privat!

Susțin cu tărie că momentele dinaintea unei crize sunt cele în care Statul trebuie să aibă curajul de a reduce taxele pentru a îmbunătăți colectarea și de a mări salariul minim, mai ales într-o țară ca și România, în care evaziune fiscală este în continuare la o cotă alarmantă. Pe ce ma bazez? Pe rapoartele UE care arată că România are cel mai mare deficit de încasare la TVA-ului, aproximativ 33%, când media deficitului de încasare în UE este în jur de 12-13%…

Colectarea taxelor s-ar face mult mai bine și mult mai ușor prin implementarea unui Cloud guvernamental și a tehnologiei Blockchain (nu sunt adeptul criptomonedelor, dar propun tehnologia pentru protecția și securizarea datelor transmise). Un Cloud guvernamental ar debirocratiza România prin faptul că ar digitaliza toate instituțiile Statului (inclusiv primăriile unde sunt deficiențe mari), ar rezolva toate problemele de server și transfer date, ar ajuta la economisirea unor sume de bani importante la bugetul de stat prin achiziții centralizate de servicii si bunuri.

România post decembristă a fost mai degrabă un copy-paste european. Eu îmi doresc o națiune avidă după Inovație, bazată pe valorile și Tradițiile neamului.

Ceea ce ne spune premierul Ciucă în aceste zile, ne-a spus și Tăriceanu în 2007 și anume că previziunea este de creștere economică și de lichiditate, continuând să încurajeze economia în ansamblu să consume excesiv. Pe de altă parte însă, programul de majorare a taxelor susținut de către partenerii de guvernare liberali este un semn clar că scad veniturile la buget și evident un semn clar că dincolo de vorbe, situația este îngrijorătoare. Dacă ne uităm atent la situația economică globală sunt câteva motive de îngrijorare pentru sfârșitul anului și pentru 2023.

Soluția este rămânem calmi, să fim atenți la evoluția economică națională și să fim extrem de cumpătați. Consumul va intra in declin, creditarea se diminuează lunar, ceea ce pentru România, o economie bazată pe consum, poate fi extrem de dăunător și poate prelungi o eventuală criza sau recesiune. E un moment în care recomand bihorenilor să trăiască simplu.

Despre ce cred eu, concret, că ar trebui să facem în această perioadă, despre cum ar trebui să acționăm pentru a încerca să ne protejăm cât mai bine, voi scrie tot aici, în câteva zile.

Articolul precedentCe chestie… Sorin Oprescu nu va fi extrădat în România. Decizia instanței de judecată din Grecia
Articolul următorGrindeanu: De săptămâna viitoare începe construcția unei noi secțiuni a Autostrăzii Transilvania